Software van Microsoft kost in derdewereldlanden nog maar een paar dollar. De softwarebouwer slaat daarmee twee vliegen in een klap: het bedrijf helpt armen aan een toekomst en verzekert zich van honderden miljoenen toekomstige klanten.
Microsoft wil dat het aantal PC-gebruikers in 2015 is verdubbeld. Als regeringen in derdewereldlanden schoolkinderen gratis toegang tot computers garanderen, dan levert het Amerikaanse bedrijf een speciaal softwarepakket (uitgeklede versie van Windows XP en Office) voor 3 dollar.
Filantroop en Microsoft-oprichter Bill Gates lanceerde zijn plan vandaag in China. In een videoboodschap op de site van Microsoft legt Gates uit dat technologie goed is voor onderwijs, innovatie en economische groei en dat zijn programma armen kan helpen.
Maar de echte motieven van het programma zijn minder filantropisch: Microsoft wil de potentiële markten in arme landen zekerstellen. Het bedrijf stelt duidelijk dat het een zakelijk doel heeft. Ook armen moeten Windows gebruiken.
Non-profit organisatie One Laptop per Child ontwikkelt een laptop die 100 of 150 dollar moet gaan kosten en die alle arme kinderen in de wereld aan een computer moet helpen. De laptop draait op het gratis besturingssysteem Linux.
Als een hele generatie opgroeit met Linux, loopt Microsoft potentiële klaten mis. 'Dit zijn consumenten van de toekomst,' legt de directeur opkomende markten van Microsoft, Orlando Ayala, uit in de Amerikaanse krant The New York Times.