Rijst opwarmen met koud water
Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd om rijst op te warmen met behulp van koud water. De rijst zit samengeperst in een afgesloten pak met 4.000 k
lees verder bij HLN »Gerelateerde artikelen
Dat is handig, jammer dat ik geen rijst lust
Das makkelijk bij een watersnoodramp.
Maar nu woon ik toevallig in een Afrikaans land en der is hier geen druppel water in een omtrek van 500km. Wat krijg ik nou te eten dan???Er overheen piesen helpt niet, het moed koud water zijn.
Cool, dadelijk zitte we allemaal met een lagedrukpan op het formuis
Lotty, weet je hoe droge plakzooi rijst is
.
Offtopic:
beetje veel emoticons
maarre... als er geen electriciteit is ... hoe krijg je dan in hemelsnaam zo'n lage druk?
Quote Elanthiel:
maarre... als er geen electriciteit is ... hoe krijg je dan in hemelsnaam zo'n lage druk?
het is denk ik al vacuum achtig gemaakt zodat er in de zak een lage druk is;)
Dus bij de volgende spaceshuttle vlucht heel veel rijst meegeven, laten verpakken in de ruimte en daarna stoom opwekken op aarde. Extra energiebron misschien
hmmm..handig, maar Wesley: dat hoeft dus niet te betekenen dat dit alleen met rijst kan he lijkt mij dan
Dan kan je dus die pakketjes droppen in een dorp en kunnen ze met koud water erbij eten...
Tsja, hier snap ik dus niks van. val door de hoge drukmand.
Handig voor de vakantie: zakje aardappelen en groente met een gehaktbal voorverpakt, ... je gooit 't in een klaterende waterval en na 15 minuten kun je zo aan tafel!
Quote Redirect:
Dan kan je dus die pakketjes droppen in een dorp en kunnen ze met koud water erbij eten...
helaas is het op veel van die plekken heet en is er weinig water, en het weinige water is niet koud
Quote
NGFProductions:
Quote Redirect:
Dan kan je dus die pakketjes droppen in een dorp en kunnen ze met koud water erbij eten...
helaas is het op veel van die plekken heet en is er weinig water, en het weinige water is niet koud
De vraag is dus hoe koud moet koud zijn?
Quote
backscaper:
Dus bij de volgende spaceshuttle vlucht heel veel rijst meegeven, laten verpakken in de ruimte en daarna stoom opwekken op aarde. Extra energiebron misschien
Wel een erg dure extra energiebron
Hadden die mensen niks te doen?
@ roelo
ik denk het wel, daarom ontwikkelen ze deze dingen ook.
ik wacht nu op gevulde argentijns rib-eye met gebakken aardappelen...
hoe kom je erop
midden op zee ffe je rijst koken in de oceaan
Straks kunnen ze spaghetti-bomen gaan planten!
maar w8 ff:
hoe krijg je water in dat vacuum zonder dat dat vacuum verloren gaat???
Quote
idsje:
... je gooit 't in een klaterende waterval en na 15 minuten kun je zo aan tafel!
Maak er maar een duikvakantie van.
Waardeloos
Ben dol op rijst maar niet zo
dure rijst ook nog.
wat een uitvinding! als er een natuurramp is is het natuurlijk wel mogelijk! iedereen is zijn huis en geld kwijt, maar ach 61 eurie voor een portie rijst kan er wel af
Quote:
Voor 30 porties rijst betaal je 61 euro. "De techniek is wel bruikbaar bij natuurrampen, wanneer elektriciteit niet meer vanzelfsprekend is"
Een (diesel) generator is dan lijkt mij goedkoper en universeler
idd, of een gasstelletje, is veel zuiniger om te koken
Quote
theodouma:
Quote:
Voor 30 porties rijst betaal je 61 euro. "De techniek is wel bruikbaar bij natuurrampen, wanneer elektriciteit niet meer vanzelfsprekend is"
Een (diesel) generator is dan lijkt mij goedkoper en universeler
ik moet wel zegggen 30 porties voor 2 euro de portie is vrij goed te doen voor een ramp lijkt mij zo
Quote
theodouma:
Quote:
Voor 30 porties rijst betaal je 61 euro. "De techniek is wel bruikbaar bij natuurrampen, wanneer elektriciteit niet meer vanzelfsprekend is"
Een (diesel) generator is dan lijkt mij goedkoper en universeler
jep, lijkt mij ook.
Quote Elanthiel:
maarre... als er geen electriciteit is ... hoe krijg je dan in hemelsnaam zo'n lage druk?
Quote
doctorhuig:
maar w8 ff:
hoe krijg je water in dat vacuum zonder dat dat vacuum verloren gaat???
Fijn dat er toch nog iemand oplet... (Ik dacht namelijk precies hetzelfde....)
Een mooi voorbeeld van het feit dat wetenschappers vaak de praktijk volledig uit het oog verliezen...
2 euro de portie? nie duur toch...stel je hebt vrienden op bezoek..maar geen zin te koken...hoppaaaaa
Zou het veel uitmaken of het nou koud of lauw water is? Ik denk dat het gewoon water moet zijn, boeit niet zo veel goe warm/koud. Of niet?
Lekker
Hmm dat dat nu ook met koud water kan
Quote
Hank:
Quote Elanthiel:
maarre... als er geen electriciteit is ... hoe krijg je dan in hemelsnaam zo'n lage druk?
Quote
doctorhuig:
maar w8 ff:
hoe krijg je water in dat vacuum zonder dat dat vacuum verloren gaat???
Fijn dat er toch nog iemand oplet... (Ik dacht namelijk precies hetzelfde....)
Een mooi voorbeeld van het feit dat wetenschappers vaak de praktijk volledig uit het oog verliezen...
leer lezen er staat water rocd die verpakking laten gaan
Quote
Hank:
Quote Elanthiel:
maarre... als er geen electriciteit is ... hoe krijg je dan in hemelsnaam zo'n lage druk?
Quote
doctorhuig:
maar w8 ff:
hoe krijg je water in dat vacuum zonder dat dat vacuum verloren gaat???
Fijn dat er toch nog iemand oplet... (Ik dacht namelijk precies hetzelfde....)
Een mooi voorbeeld van het feit dat wetenschappers vaak de praktijk volledig uit het oog verliezen...
Het water hoeft niet in het afgesloten pak te komen, maar er rond dus dan is er dus geen probleem. En ja je hbet eerst electriciteit nodig, maar als je het op voorraad hebt voor het geval bij een ramp zonder electriciteit dan heb je er nog wat aan
Quote Tim S:
....
Heuh ik was eerder jah
@ tim & tangart
vertel me dan es wat voor chemische reactie er zou moeten optreden als het vacuuem er niet mee gemoeid is?
als je het er rond laat stromen verander je niks aan het vacuum.
of het moet slaan op de verlagin van de temperatuur, maar zoals al eerder is gezegd zijn de landen waar dit van pas zou kunnen komen doorgaans nogal warm, waardoor het alleen maar energie zou kosten om het te koelen. verder snap ik dan niet waarom het water moet zijn...
mmmmh maken ze ook spagetie dr mee?
Quote doctorhuig:
@ tim & tangart
vertel me dan es wat voor chemische reactie er zou moeten optreden als het vacuuem er niet mee gemoeid is?
als je het er rond laat stromen verander je niks aan het vacuum.
of het moet slaan op de verlagin van de temperatuur, maar zoals al eerder is gezegd zijn de landen waar dit van pas zou kunnen komen doorgaans nogal warm, waardoor het alleen maar energie zou kosten om het te koelen. verder snap ik dan niet waarom het water moet zijn...
NIet om bot te doen, maar eht helpt als je het artikel nog een keer goe leest want er staat in wat er moet gebeuren. Namelijk dat op het moment dat het water rond de zak loopt er door een bepaald fysisch proces stroom ontstaat en één van de kenmerken van stroom is warmte. Snappie?
Quote doctorhuig:
@ tim & tangart
vertel me dan es wat voor chemische reactie er zou moeten optreden als het vacuuem er niet mee gemoeid is?
als je het er rond laat stromen verander je niks aan het vacuum.
of het moet slaan op de verlagin van de temperatuur, maar zoals al eerder is gezegd zijn de landen waar dit van pas zou kunnen komen doorgaans nogal warm, waardoor het alleen maar energie zou kosten om het te koelen. verder snap ik dan niet waarom het water moet zijn...
Geen idee
zo staat het toch in het artikel
ik lees feiten zoals ze daar geformuleerd staan ^^
K** ik heb geen electra in mijn kliko
@Ron, snel kijken waar je die rijst kan kopen
linkmss maakt dit het iets duidelijker.
het is wss een substantie die in een exotherme reactie reageert als het in aanraking met water komt, waardoor het water gaat koken en de rijst word gekookt. begrijp ik aleen het nut van het enorme vacuum niet...
@ tim s
dit is ook niet om bot te doen, maar er ontstaat geen stroom maar stoom (waterdamp). en warmte is geen kenmerk van stroom;)
en ik kan prima lezen, maar ik probeer uit te vogelen wat er nou pcies gebeurt...
noodhulp wordt wel duur op die manier, dan lijkt me vacuumverpakte gare rijst toch handiger, doorgedraaide japanners zeker weer
Quote
Wesley Pieterse:
@doctorhuig, en dit moeten wij kunnen volgen
ik vertaal het wel ffe
je gooit zon zakje met acuum rijst in het water.
de rijst goes like WTF en er ontstaat stoom waardoor de rijst warm word en die vervolgens na 15 minuutjes met een heerlijke saus en stukje kip zo je buikje ik kan glijden
ow, sorry verkeerde link
hmmm,
link 2e link (gizmodo)
@ Wesley
Begrijpen wij toch: is so simple
@Ron, spreek voor jezelf
Binnenkort bij een bekende super in het vacuumvak te koop
@Ron, perfect voor de kliko
Voor degenen die het nog niet snappen:
er is rijst in een vacuum, en koud water... die reageren op elkaar (fysisch proces) en er ontstaat stoom.
Stoom is heet, en als je zorgt dat het niet makkelijk weg kan, kun je het een tijdje vasthouden, zodat het de rijst verwarmt...
er komt dus géén water in de gevacuümeerde pakjes, en volgens mij maakt de temperatuur van het water niet uit... het kan dus met koud én warm water... maar rijst koken met warm water doen we al een tijdje...
Quote:
De techniek is wel bruikbaar bij natuurrampen, wanneer elektriciteit niet meer vanzelfsprekend is", aldus een van de wetenschappers.
Geld is ook niet echt vanzelfsprekend bij natuurrampen
@ pietje
bijna goed, alleen reageert de rijst niet met het water, maar een component in de verpakking waardoor hitte ontstaat.
Mijn vader zegt
(doorgewinterde millitair) dat het al lang bestond. Hij legde ook even uit: Doordat men het kookpunt naar beneden haalt door het vacuum te trekken kookt het al bij een lagere temperatuur. Vergelijk het met de bergen, als je in de bergen thee wilt zetten, kookt het water al bij veel minder graden dan in het dal. Maar de rijst is niet te eten, want het kookt alleen, het voegt geen warmte toe. Beter opletten bij natuurkunde
Quote
stryper:
Mijn vader zegt
(doorgewinterde millitair) dat het al lang bestond. Hij legde ook even uit: Doordat men het kookpunt naar beneden haalt door het vacuum te trekken kookt het al bij een lagere temperatuur. Vergelijk het met de bergen, als je in de bergen thee wilt zetten, kookt het water al bij veel minder graden dan in het dal. Maar de rijst is niet te eten, want het kookt alleen, het voegt geen warmte toe. Beter opletten bij natuurkunde
Dat snap ik nu eens, en dat dacht ik eerst ok. Maar wat iedereen hier voor onbegrijpelijke dingen zit te zeggen, en dat warmer worden lijkt me iets anders?
Btw, in de bergen kan je geen thee zetten, het water kookt wel maar het is niet warm genoeg om de thee-extracten eruit te halen.
@doctorhuig: waar wordt dat component genoemd? ik kan dat namelijk iig niet uit het artikel halen...
Ideaal voor mensen in Afrika. Als ze het geld er voor hebben en als ze water hebben.
dat geld zal in dat geval niet door de mensjes in afrika betaald worden... dit is echt een stuk goedkoper dan kooktoestellen droppen... goed idee, way to go Jappies
De verpakking heeft een "exothermic agent". Dus verwarmt ie wel degelijk.
@doc: en bedankt... nu nog ff nazoeken hoe dat spul heet, en ik kan stoppen met mn kooklessen...
Toevallig zit ik net een bordje rijst te eten toen ik het zag
Quote Arthas:
De verpakking heeft een "exothermic agent". Dus verwarmt ie wel degelijk.
Klopt, maar exotherm betekent dat het product zelf voor de hitte/energie zorgt, terwijl normaliter een externe bron daar voor zorgt
neenee cee, niet het product, maar een substantie die ook in de verpakking zit. de reactie is exotherm, waardoor het water en daardoor de rijst verwarmd wordt. in die zin is het wel een externe bron. exotherm betekent gewoon dat er bij de reactie energie vrijkomt.
Quote doctorhuig:
neenee cee, niet het product, maar een substantie die ook in de verpakking zit. de reactie is exotherm, waardoor het water en daardoor de rijst verwarmd wordt. in die zin is het wel een externe bron. exotherm betekent gewoon dat er bij de reactie energie vrijkomt.
danku, mijn uitleg was niet volledig
@doctorhuig, dat weet ik
het staat echter niet volledig uitgelegd in de tekst. Maar ik bedoel hetzelfde
Quote
Wesley Pieterse:
Lotty, weet je hoe droge plakzooi rijst is
ja echt, wij eten t vanavond. Hopen dat t ook met pasta mogelijk is
dan moet j j ouders toch es vertellen hoe lang je rijst moet koken...
een beetje jus doet ook wonderen trwens...
volgens mij moet ik het principe nog even uitleggen
door de rijst vacuum te verpakken wordt het zacht en begint het water op te nemen. Nou als je water langs de verpakking laat stromen dan wordt een stof in de verpakking warm. En die stof
warmt dan weer het water in de rijst op. zo dat is het hele proces
@ wizzy
door rijst vacuum te verpakken gaat het geen water opnemen en wordt het niet zachter. rijst neemt uit zichzelf al water op. de grap is zeg maar dat de vacuumverpakking is om de rijst te conserveren. verder heb je geen schoon drinkwater nodig om dit maaltje te bereiden. voor de rest goede uitleg
Quote:
rijst neemt uit zichzelf al water op
ok dat wist ik niet
lijkt me wel handig bij rampen
, maar anders is het geldverspilling
pietje, dan kunnen ze het beter aan iets anders uitgeven, zoals een goed doel ofzo
Hallo,
Ik heb me hier extra even voor aangemeld.
De rijst is in de fabriek onderheven aan 4000 keer meer atmosferische druk (4000 x +/- 1 bar) ,dus niet minder. In het artikel hierboven staat 4000 keer minder druk, het maximale mogelijk vacuum op aarde is -1 bar.
Daarna is een stof toegevoegd die exotherm reageerd met water, dus er komt warmte vrij.
Het is dus allemaal wat spectaculairder omschreven dan het in werkelijkheid is.
@Fb2003:kan er niet ook bedoeld worden: één vierduizendste van normaal? dat komt dus neer op 0,00025 bar?
Ik kan niet koken. Laatst heb ik zelfs mijn kookplaat abusievelijk in brand gestoken. 80 Dus als dit voor mensen uitgevonden wordt zoals ik, zou ik hen heel erg dankbaar zijn.
Ik zie het al voor me. Ik kom thuis. Stop een balletje macaroni met vlees en groenten onder de kraan en na 5 minuten kan ik eten. Ideal!
Hoef ik geen brandwonden op te lopen, wat normaliter gebeurd als ik ga koken.
dan moet je het wel loslaten... het wordt namelijk flink heten...
@ fb2003
kerel, wat voor verpakking praten we dan over?????
een shovelband is 10 bar hé
ik geloof niet dat een druk van 4000 bar op aarde mogelijk is. het lijkt me sowieso niet heel gezond als dat ding abusievelijk ontploft. en volgens mij zit die 'exotherm agent' niet in de rijst maar in de verpakking
btw, en geen verwijten, maar je lult uit je nek, want het maximale vacuum (niet alleen op aarde) is 0 bar
@ pietjeflip
idd 0,00025 bar
(kan je deze reacties samenvoegen, mod)
dat is neit goedkoop voor rijst
ale helemala niet voor de begrippen die ze daar hebben 0.01 euro voor eeen kilo rijst
doc: correct
Quote wiki:
een ander woord er voor is onderdruk.Deze verloopt dan van 0 tot 1 bar of wel tussen 0 en 100.000 Pascal
0.00025 wordt dan 25 pascal...
@ pietje
heb je helemaal gelijk in, alleen hoeft er niks gecorrigeerd te worden, aangezien 25 pascal, 0,00025 bar of 0,25 millibar allemaal hetzelfde is...
Quote
sjatter:
Tja.
klik sambajl bai?
Quote
knudde:
Quote
sjatter:
Tja.
klik sambajl bai?
Ja lekker, maar het blijft knudde.;)
@knudde: gaat niet... sambal kan indo of chinees zijn... dit is japans... Sushi?
in het begin lijkt het wel een utteloos onderzoek, maar wat ze ook in bericht zeggen van natuurrampen, kunne ze ook wel gebruiken
@ fb2003 4000 barg overdruk is niet zo extreem hoor. Er wordt metaal gesneden met 25000 barg en meer. Ook staan er hier in nederland fabrieken waar een druk van 1000 barg normaal is
Er zijn zlefs plants waar de reactor onde 18oo Barg werkt en dat is geen kernreactor want die is in vergelijking hiermee bijna drukloos
janneman, een shovelband is 10 bar.
je moet een verdomd goeie verpakking hebben om 4000 bar overdruk binnen te houden...en 0.00025 bar kan wel volges mijn informatie, uiteraard kan je niet onde de 0 bar, en fb2003 lult uit zn nek. maar zullen we ff kappen met deze nutteloze discussie over druk?
(btw volges mij word metaal niet met 25000 bar gesneden kerel, waarom zou je overdruk uitoefenen? maar 25000 bar hou je volgens mij nie zomaar binnen...)
Netjes. Ik vind het echt knap hoor...alleen beetje duur. Laat mij maar sushi maken op gewone manier...
Quote
doctorhuig:
maar w8 ff:
hoe krijg je water in dat vacuum zonder dat dat vacuum verloren gaat???
Misschien maken ze het vacuum met een luchtetende stoffen
jah mss
maar ík ga voor de rijst
@doctorhuigHoi, heb je al eens van de termen absolute en relatieve druk gehoord? Ik had het dus over absolute druk. En jij over relatieve druk.
De atmosferische druk van 1,013 bar wordt vaker gezien als 0-punt, vanuit daar is het theoretische vaccuum -1,013 bar.
Die (druk)behandeling die de rijst krijgt gebeurd gewoon in de fabriek lijkt me. De verpakking van de rijst, hoeft dus geen druk te verdragen, ofja 1 atmosfeer...
@KotkaMrokuMMMmmm sushi
Ik vind het relatief druk hier...
@Fb2003: als je in een fabriek (druk)behandeling uitvoert, en je sluit de verpakking luchtdicht af, dan staat de verpakking bloot aan die volledige druk hoor... en 4000 bar bovendruk komt wel door zo'n plastiekje heen hoor... een beetje fietsband knalt bij 12, en dat is een stuk sterker spul...
Er is dus wel degelijk sprake van onderdruk... 0,00025 bar/25 pascal is een haalbaar iets... net even getest... dat lukt...
da's wel heel weinig pietje, heb je zo'n goeie vacuumpomp thuis liggen?
ik bedoel dat het machinaal wel haalbaar is, maar handmatig....
U bedoelt zo'n zuiginstallatie?
nee, dan zit je bij het verkeerde topic:
hier de goeie:
klik
Jammer genoeg opent je klik niet, maar anyway bedankt.
bij mij opent ie prima hoor
Bij mij krijg ik alleen wmr als backbounce
jah dat was de grap ook
ik kan m nu gaan uitleggen maja is ook zo lullig...
naja whatever
Quote RonHee:
U bedoelt zo'n zuiginstallatie?
Quote
doctorhuig:
nee, dan zit je bij het verkeerde topic:
hier de goeie:
klik "zuigmachine">"poolse hoeren"...
Gosh, en jij vertelt mij iets nieuws?
Het was nl hetgeen ik bedoelde.
Quote doctorhuig:
ik bedoel dat het machinaal wel haalbaar is, maar handmatig....
kun jij vacuümeren met je handen? wow...
Ik houd niet van rijst...
Het lijkt me best vies eigenlijk
Ik hou sowiso niet van rijst, maar dit lijkt me helemaal vies
Quote KotkaMroku:
Netjes. Ik vind het echt knap hoor...alleen beetje duur. Laat mij maar sushi maken op gewone manier...
Met rijst?
Dan kom ik bij je eten..
jaja k snap helemaal hoe ik het moet doen..
Waar de wetenschap zich toch mee bezig houdt,
pffffffff
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: