Na 34 jaar zijn twee schimmelige kartonnen dozen met educatieve films over Nederland eindelijk per post op hun plaats van bestemming aangekomen: het Hollandmuseum in het plaatsje Holland in de Amerikaanse staat Michigan.
In de eerste doos, die op 15 juni aankwam, werden juweeltjes aangetroffen als de Engelstalige voorlichtingsfilms Jan: Boy of the Netherlands, Rotterdam Europort: gateway to Europe en The Netherlands: blueprint of an urban society.
De tweede doos, met daarin de Nederlandstalige films Zeilen en Holland: terra fertilis, arriveerde dinsdag.
"Het was nogal bizar", zegt Deborah Postema-George, archivaris en onderzoekster bij het museum. Volgens de directeur van de plaatselijke posterijen heeft iemand de dozen waarschijnlijk onlangs ergens teruggevonden en op de post gedaan.
De dozen werden in 1973 door de universiteit van Wisconsin in Barron County en de universiteit van Texas in Austin teruggestuurd naar Michigan. De universiteiten hadden de films te leen van de Netherlands Information Service, een voorlichtingsdienst die de Nederlandse overheid tussen 1936 en 1974 in het plaatsje Holland onderhield. Het Hollandmuseum is de opvolger van die dienst.
Holland, op enkele kilometers ten oosten van Lake Michigan, werd gesticht door Nederlandse immigranten en staat bekend om zijn Nederlandse erfgoed en jaarlijkse tulpenfeest.