Duitse politici uitten hun woede afgelopen dinsdag nadat een Poolse minister de Duits-Russische deal om gas naar Duitsland te transporteren vergeleek met een oud pact uit 1939 tussen Nazi Duitsland en Rusland toendertijd.
Polen is niet blij met het idee dat er gas onder de Baltische zee en Polen wordt gepompt zonder dat zij er enig profijt van kunnen hebben. Het gebruik van de leiding is immers al betaald zegt Gazprom.
De Poolse minister Radek Sikorski van defensie zei zondag dat het plan iets weg had van het Molotov-Ribbentrop pact uit 1939 toen Hitler en Stalin een verdeelsom van Polen aan het uittekenen waren.
De Duitsers riepen de Poolse premier op om zijn minister tot de orde te roepen. "Zulke absurde vergelijkingen zijn schadelijk voor Duits-Poolse betrekkingen" zei Ruprecht Polenz, hoofd van de Christen Democraten van het parliamentair comite voor buitenlandse betrekkingen.
De pijpleiding, gesteund door de voormalig Kanselier Gerhard Schröder wordt door de Russische monopolist Gazprom en twee Duitse firma's gebouwd. Sikorski zei tegen verslaggevers in Brussel dat Duitslands houding het algemene buitenlandse en veiligheids beleid ondermijnd.