Quote
Henze:
bij mijn weten hoort de kerstman niet bij het christendom?? en is het een amerikaans e verbastering van het sinterklaas??
zie hier. Santa Claus = Sint Klaas
Sinterklaas zelf is een samentrekking van de heilige Nicolaas van Myra, beschermheilige van o.a. kinderen en armen (dat laatste omdat hij ooit een paar goudstukken door een schoorsteen binnengeworpen heeft bij een arme familie, tenminste, dat wordt verteld), en oudere (Noord)Germaanse gebruiken.
Zo is de schimmel een navolging van Sleipnir, het achtbenige paard van Odin, die in het late najaar/vroege winter met zijn 'Wilde Jacht' langs de hemel trok om goed te belonen en kwaad te straffen. Zwarte Piet is het overblijfsel van de kindervreter, een boeman die onder verschillende namen met een grote zak en een knuppel door het land trok op zoek naar kleine kinderen.
Zowel Sint Nicolaas als Kertmis zijn Christelijke symbolen die op oude 'heidense' feesten geënt zijn, omdat de feesten zelf niet uit te bannen waren, maar de eraan verbonden heidense erediensten wel. (Hetzelfde gebeurde met Pasen, dat in Duitsland nog steeds Osteren heet, naar de lentegodin Ostera.) Kennelijk met succes. Joel was een soortement slachtfeest: Aangezien het verse groenvoer op was (en er dus ook een gebrek aan spoeling optrad) werd het varken geslacht. Sommige delen konden gerookt of gedroogd worden, maar de rest moest meteen op, dus werden bloed- en andere verwanten uitgenodigd voor een groot feestmaal. (Bij lieden die het minder goed gegaan was, en die minder te verdelen hadden, werd er denkelijk eens de tafel rondgekeken: wie is er stout geweest dit jaar?) Tevens toog iedereen aan de huisvlijt, omdat het werk buiten gedaan was, hetgeen geresulteerd zal hebben in het uitwisselen van presentjes. Het is heel goed mogelijk dat kinderen hierbij een streepje voor hadden, want de winter is een zware tijd voor zwakkeren.
Overigens is dat wikipedia-artikel incorrect betreffende de verblijfplaats van Sint Nicolaas, want die is precies bekend: toen Myra islamificeerde werd het gebeente van de bisschop, uit angst voor grafschennis, verplaatst naar Bari, aan de Oostkust van Italië (toen onder Spaanse heerschappij) waar het heden ten dage nog in de Sint Nicolaas Kapel rust.