De 53-jarige Japanse astronaut Takao Doi heeft in het Internationale Ruimtestation ISS een boemerang gegooid en tot veler verbazing van de aanwezige astronauten kwam het voorwerp terugvliegen, net als op aarde. Takao Doi deed de proef met de boemerang in de Amerikaanse experimentele module van de ISS. Hij gebruikte een papieren boemerang die gemaakt werd door de wereldkampioen boemerang werpen, de Japanner Yasuhiro Togai. Het was niet direct duidelijk hoe de boemerang eigenlijk heeft gevlogen, maar een foto liet zien dat Doi de boemerang verticaal heeft gegooid en dat het weer in zijn hand terugkwam. Tot nu toe heeft men gedacht dat er zwaartekracht nodig was om een boemerang terug te doen vliegen en velen namen aan dat de boemerang naar boven zou vliegen als het in de ruimte werd gegooid. Boemerangbouwer Togai had astronaut Doi om dit experiment gevraagd en heeft hem voordat hij naar het ruimtestation vertrok geleerd hoe hij de boemerang moest werpen. Togai is bijzonder blij met dit resultaat en denkt dat de zwaartekracht niet zo’n bijzonder rol speelt bij het terugkeren van een boemerang en dat Doi het ding vanuit een juiste hoek had gegooid. Hij verklaarde dat dit resultaat een mooie reclame is voor boemerangs.
wtf.. hoe kan dat nou.. er is in de ruimte toch niks om die boomerang tegen te houden zodat ie weer terug gaat.. =S vind dit wel een beetje vreemd resultaat.. natuurkundige aanwezig die dit kan verklaren?
Quote chimera242:
Quote daft_dutch: wat maakt in de ruimte de hoek uit. er is toch geen onder en boven:/
hmm.. volgens mij is er in de ruimte geen lucht, wat kan zorgen voor dat 'bernouilli-effect', of de opwaartse druk.. of heb ik nou de hele tijd het verkeerde natuurkunde boek voor me neus gehad?
Hij heeft die boemerang gewoon gegooid volgens de kromming van de ruimte, eigenlijk vloog ie rechtdoor maar door de kromming van de ruimte kwam hij op dezelfde plaats terug uit!
De student Fysica & Sterrenkunde heeft gesproken né!
Zwaartekracht heeft er inderdaad niets mee te maken. Het is de wind die het hem doet. Als je hier en in de ruimte de volgende truc zou doen, gaat ook die zeker lukken. Een los fietswiel ronddraaien en je merkt dat hij de rondte in wil. Dit is hetzelfde effect als met boemerangs.
Als de proefnemer een ruimtepak had aangetrokken en de boemerang buiten de capsule (dus in de ruimte zonder atmosfeer) had gegooid, was hij'm kwijt geweest.
Taz, het is niet de wind ,aar de aanwezigheid van een atmosfeer die het'm doet.
Pfff, lekker belangrijk zeg! Da's net zoiets als dat je een onderzoek houdt naar een scheet die je in de luchtledige laat en dan gaat meten hoe lang het duurt voordat de stank wegtrekt. Da's overigens een onderwerp waar de Russen vast nog eens onderzoek naar gaan doen. Die gedragen zich sowieso buiten hun eigen land als lompe vlegels....
Goeoeoed... We sturen een astronaut in een spaceshuttle de ruimte in. Kosten: een paar miljoen Euries. Wat gaat hij daar doen? MET EEN BOEMERANG SPELEN!!!
Dan heb ik wel een betere bestemming voor al dat geld dat een ruimtereis kost...
is wel bijzonder, zeker als je nagaat dat er in ge ruimte absoluut geen zwaartekracht is, en het ding dus eigelijk net zoals alles dat je in de ruimte een zet geeft door zou moeten vliegen, in plaats van terug te keren