In verschillende landen experimenteren artsen momenteel met een nieuwe operatietechniek, die geen littekens achterlaat omdat de verwijderde organen door een robot via de mond worden weggehaald, zo schrijft de Sunday Times. Het Londense ministerie van Gezondheid toont grote belangstelling voor deze revolutionaire aanpak.

De nieuwe manier van opereren, die transluminale endoscopie wordt genoemd, is al toegepast in de Verenigde Staten, Frankrijk en India. In Engeland wordt ze momenteel getest door professor Lord Darzi, die de faculteit chirurgie van het Londense Imperial College leidt.
Hij gebruikt daarbij door robotica gecontroleerde instrumenten die via een gat in de maagwand het lichaam worden binnengebracht.

Vervolgens wordt het aangetaste orgaan, meestal een blinde darm of een galblaas, weggesneden en via de keel uit het lichaam gehaald waarna het gaatje in de maagwand wordt gehecht. Op die manier is er geen enkel uitwendig litteken te zien. De enige bijwerking waarvan patiënten gewag maken is een droge keel en een onaangename smaak in de mond, omdat daar een aangetast orgaan is gepasseerd.

Volgens Lord Darzi zouden ook kankergezwellen op dezelfde manier, dus littekenvrij, kunnen worden verwijderd.