DNA mammoet voor groot deel ontrafeld
Tachtig procent van het DNA van de mammoet staat op papier. Het is een kladversie, maar genetici dromen al van de herrijzenis van de gigant.
Tien jaar geleden leek het nog onmogelijk: het erfelijk materiaal in kaart brengen van een uitgestorven reuzendier als de mammoet. Toch publiceert Nature vandaag een eerste, incomplete versie van diens DNA, opgetekend uit de haren van twee diep gevroren exemplaren uit Siberië.
Zoiets leek een onhaalbare missie omdat DNA zelfs in de permafrost vergaat, in brokken uiteenvalt en vervuild raakt door het DNA van bacteriën en schimmels. Maar met nieuwe technieken lukt het om ook de volgorde van zo’n gefragmenteerd genoom bij stukjes en beetjes in elkaar te passen. Voordeel daarbij was dat het DNA uit geconserveerde haren kwam, die als beschermend hoesje dienen.
Het is nog een kladje van ruim vier miljard bouwstenen, waarvan vermoedelijk zo’n 3,3 miljard van de mammoet zelf. De rest is van micro-organische indringers. Kaf en koren kunnen pas definitief worden gescheiden als het genoom van de olifant klaar is, mogelijk volgend jaar. Met dat vergelijkingsmateriaal kunnen genetici beter vaststellen welke stukken DNA van de mammoet zijn, en welke van allerhande micro-gespuis.
De onvoltooide blauwdruk maakt al een paar dingen duidelijk. Mammoet en olifant lijken qua DNA meer op elkaar dan mens en chimpansee, terwijl zowel beide primaten als beide reuzen ongeveer zes miljoen jaar geleden hun eigen weg gingen. De olifantachtigen evolueren kennelijk minder snel.
Daarbij blijkt de genetische variatie binnen deze soort mammoet gering, wat het dier mogelijk kwetsbaar maakte. Misschien kan het voltooide DNA-patroon vertellen dat vermoedelijk niet de mens, maar allerlei ziektes de mammoet fataal werden. En natuurlijk moeten zijn genen onthullen hoe het beest het kon uithouden in extreem koude oorden.
De genetici beginnen het DNA net te lezen, maar speculeren in een aanvullend artikel al over de ’herstart’ van de mammoet. Kun je het dier herscheppen? We lopen de benodigde stappen langs: eerst moeten alle geanalyseerde DNA-flarden zonder schrijffouten aan elkaar worden gepast. Mogelijk vereist dit dat je het genoom wel 35 keer, van alle kanten, in kaart brengt, om de 4,7 miljard bouwstenen correct ineen te vlechten. Daarbij dien je het DNA over het juiste aantal chromosomen met de juiste opbouw te verdelen, geheel mammoetgetrouw. Dit kost geld en veel tijd.
Dan moet de biotechnoloog al die DNA-volgorden gaan maken. Het record staat op een bacteriegenoom van een half miljoen bouwstenen, we moeten naar 4,7 miljard. En lange stukken DNA zijn instabiel. Micro-organismen kunnen DNA aaneenrijgen, maar hoe krijgen minuscule bacteriën en gisten zulke slierten gelijmd? Dat vereist nog onbestaand vernuft.
Daarna moeten de chromosomen, solide verpakt in omhulsel van eiwitten, naar de eicel van een olifant verhuizen, te zijner tijd de draagmoeder. Twee obstakels: zo’n prefab-celkern valt zo uiteen en het is moeilijk om eicellen bij een olifant te oogsten. Die zitten diep weg in het dier. Terugplaatsen wordt ook een karwei.
Nature schetst nog wat alternatieven, waarbij andere dieren assisteren. Zo zouden muizen olifanteneicellen kunnen produceren. Misschien is elke hindernis uiteindelijk overbrugbaar. En dan weet je het niet: te vreemd, te duur, te onpraktisch, te gek voor woorden? Amper vijftien jaar geleden dachten we dat van klonen ook.
Gerelateerde artikelen
Ik wil er wel zo eentje
Vette sh*t
Straks kun je naar de dierentuin mammoeten kijken!
What's next? T-rex in Amsterdam?
toch vind ik het belachelijk... de ene keer zit iedereen te zeuren over te weinig geld bij de overheid enzo...
maar nu kunnen ze blijkbaar wel miljarden betalen om een mammoet weer tot leven te wekken?
of snap ik dat nou verkeerd?
Techniek staat voor nix he! Maar is dit iets wat je moet willen?
ik vind het idee geweldig. maarre, wat hebben we eraan? we kunnen de mammoet weer tot leven wekken, maar is dat wel zo slim? die reuzen zijn niet voor niets uitgestorven, en is het het geld wel waard om een poging te wagen?
vragen, vragen, vragen...
De arme muis die olifanten eitjes moet produceren!!
straks kunne ze me kibbeling tot leve brengen
Ik wordt steeds banger van dat geklier met DNA en dergelijke.
Het is prima om te weten hoe iets in elkaar zit om eventueel medicijnen of behandelmethoden te vinden voor ziekten, maar om uitgestorven dieren weer terug te brengen
... er is een reden dat ze uitgestorven zijn en ik denk dat we het allemaal maar gewoon op zijn beloop moeten laten.
Wij zullen uiteindelijk ook uitsterven. Is het niet omdat de zon op is, omdat de ozonlaag vernielt is of omdat de energiebronnen op zijn dan wel omdat een of andere idioot een wereldoorlog ontketend waardoor iedereen een atoombom op zijn dak krijgt...
dat is de mens,heel heel heeeeel nieuwschierig
Je gaat je inderdaad afvragen of het wel een slim plan is om een mammoet weer tot leven te willen brengen.
Weet niet waarom
maar moet aan de films Jurassic Parc denken
Laat ze dat geld liever gebruiken om de huidige diersoorten voor uitsterven te behoeden.
Zucht...
Kunnen ze het geld dat en de energie die ze in dergelijke (overigens best interesante) projecten steken, niet beter gebruiken om de aarde voor de levensvormen die we nu hebben, weer leefbaar te maken?
En vooral leefbaar te houden?
Quote
tigera:
Je gaat je inderdaad afvragen of het wel een slim plan is om een mammoet weer tot leven te willen brengen.
Weet niet waarom
maar moet aan de films Jurassic Parc denken
Ik wilde het net zeggen: dit is gewoon Jurassic Park
Ben benieuwd of het ze lukt. Maar dan nog iets: een volwassen mammoet is ietwat groter dan een hedendaagse Afrikaanse olifant (de grootste van de twee nog levende olifantensoorten). Een mammoetbaby moet ook een stuk groter zijn dan. Hoe komt dat jong ter wereld? Als een olifant zo'n baby moet dragen....
je moet je geld er maar in stoppen
Tsja, het is alleszins een grote stap voorwaarts voor de biotechnologie, nu zien we er misschien het nut niet van in maar er zullen wel nuttige toepassingen te bedenken zijn.
Doet me beetje denken aan een uitspraak van een topman van IBM, zoveel decennia terug: "De wereld zal nooit meer dan vijf computers nodig hebben."
Als ik gsm's en m'n wetenschappelijke rekenmachines meetel, heb ik er hier in huis momenteel elf
Quote
Tistochwat:
Zucht...
Kunnen ze het geld dat en de energie die ze in dergelijke (overigens best interesante) projecten steken, niet beter gebruiken om de aarde voor de levensvormen die we nu hebben, weer leefbaar te maken?
En vooral leefbaar te houden?
Precies.
Ik heb liever dat de dieren die nu (nog) leven, later nog steeds leven. Niet een of andere oude harige olifant die lang in het ijs heeft liggen dood liggen wezen, tot leven wekken.
zou ook vet zijn als ze dit met dinosauriërs konden doen, daar is ook DNA van gevonden alleen is die nog véél ouder. Misschien is Jurassic park toch niet zo'n fantasie meer over 10 jaar?!
En op een dag komt er een meneer in een witte jas zijn laboratorium uitgestormd, roepend: "Ren voor je leven, het is gelukt!!"
Yes, jurassic park met mensetende mammoets.
Wetenschapper: oeps, we hebben een foutje gemaakt bij het dna uitelkaar halen.
Quote:
Mammoet en olifant lijken qua DNA meer op elkaar dan mens en chimpansee, terwijl zowel beide primaten als beide reuzen ongeveer zes miljoen jaar geleden hun eigen weg gingen.
Wel erg suggestief
@Enkie: een mens en een banaan hebben ook 60% van het DNA gemeen.
@ Sjaak: uiteraard: een hele hoop processen op celniveau zijn voor een boel organismen hetzelfde, denk maar aan de celorganellen en een hele hoop enzymen
Sjaak, ik bedoelde het tweede gedeelte van die zin
@Enkie: Bananen en mensen gaan ook niet exact dezelfde evolutionaire weg.
Ik ben een olifant
!
Kunnen we ons niet beter bezighouden met dieren die nu met uitsterven bedreigd worden?
Quote:
En dan weet je het niet: te vreemd, te duur, te onpraktisch, te gek voor woorden? Amper vijftien jaar geleden dachten we dat van klonen ook.
Ik vind klonen nu nog steeds te gek voor worden of ben ik dan ouderwets?
Quote:
Maar dan nog iets: een volwassen mammoet is ietwat groter dan een hedendaagse Afrikaanse olifant (de grootste van de twee nog levende olifantensoorten). Een mammoetbaby moet ook een stuk groter zijn dan. Hoe komt dat jong ter wereld? Als een olifant zo'n baby moet dragen....
Een wijdverbreid misverstand. De wolharige mammoet was ongeveer even groot als de huidige olifanten.
wanneer komt de T-Rex?
Quote
vishal:
straks kunne ze me kibbeling tot leve brengen
dat kan ik nu al! gewoon een weekje op het aanrecht laten liggen en het loopt vanzelf weg
Quote
Sjaak:
@Enkie: een mens en een banaan hebben ook 60% van het DNA gemeen.
voor 1% hebben ze hetzelfde gemeen...het is krom
Edit Enkie: Niet dubbelposten aub.
niet te hard vooruitlopen. dit gaat over een mammoet, een zoogdier, geen dino en ze hebben hem nog niet, we hoeven niet bang te zijn dat we onze auto's en kinderen moeten wagen aan een attraktiepark waar de prehistorie tot leven wordt gebracht, dat beleven we
VOLGENS MIJ GELUKKIG niet meer, want daar zijn we niet op voorbereid
Gevonden!! De kladversie!!
link
Het is maar wat je wilt doen met je kostbare tijd en geld
Heel leuk en aardig dat het kan en misschien ook wel heel nuttig, maar om nou voor God te gaan spelen.. hmm..
Ziehier de link naar het wetenschappelijke artikel. Het gaat om "Here we describe 4.17 billion bases (Gb) of sequence from several mammoth specimens" oftewel 4.17 miljard C's, A's, T's en G's...... Have fun!
Sequencing the genome of the Woolly Mammoth
*was gisteren toevallig in het lab... nu blijk ik dus allergisch voor mammoet-dna te zijn... daar kwam ik na de 4e keer niezen achter....
Ik heb de monsters weggeblazen
Snel wat van mijn eigen DNA achter gelaten... dus de ontdekking van de mammoet zal een bijzondere zijn..
Quote
judywesl:
toch vind ik het belachelijk... de ene keer zit iedereen te zeuren over te weinig geld bij de overheid enzo...
maar nu kunnen ze blijkbaar wel miljarden betalen om een mammoet weer tot leven te wekken?
Eén van de eerste, en toch de beste reactie die ik hier gelezen heb (en ik heb ze allemaal gelezen). Helemaal mee eens!
Het is belachelijk dat er zoveel geld uitgegeven wordt voor zaken die weinig nut hebben.
Is er niet een reden dat het beest is uitgestorven? Zo'n beest terug brengen naar deze tijd is de natuur zo'n opdonder geven dat de aarde zeker naar de klote gaat.
Lijkt me erg mooi om te zien een wilde mamoet, maar ze zijn inderdaad met een reden uitgestorven.
Quote:
Zo'n beest terug brengen naar deze tijd is de natuur zo'n opdonder geven dat de aarde zeker naar de klote gaat.
Klets.
Wat bestaat er toch veel bijgeloof rond de biologie! Geen wonder dus dat Richard Dawkins soms knap gefrustreerd is.
maar van t vlees van n mammoet kan men wel lang leven ^^ stukje mammoet biefstuk ^^ lijkt me wel wat
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: