Inwoners van het zuidoosten van Engeland, dat met ernstige droogte kampt, moeten meer vaatwassers kopen om het gebrek aan drinkwater in hun regio te helpen bestrijden. Dagelijks verspillen mensen die in een teiltje of de gootsteen afwassen met zijn allen miljoenen liters water, meldde de krant The Independent zaterdag.
Uit een studie van de actiegroep Waterwise blijkt dat de modernste vaatwassers maar negen liter water per afwasbeurt nodig hebben. De gemiddelde Britse vaatwasser verbruikt twaalf tot zestien liter. Dat is altijd nog een stuk minder dan de 63 liter die afwassen met de hand vergt.
Ongeveer 30 procent van de Britse huishoudens heeft een vaatwasser. Volgens de onderzoekers is dat fors minder dan in andere Europese landen. In Nederland heeft ongeveer de helft van de huishoudens zo'n apparaat.
Als het percentage in Groot-BrittanniŽ tot 40 zou stijgen, zou dat per dag 75 miljoen liter water besparen. Dat zijn dertig olympische zwembaden vol of voldoende om een stad als Liverpool een dag lang van drinkwater te voorzien.