De Brit David Smith heeft de afgelopen 15 jaar in het geheim maar liefst 10.000 honden gedood.
Het ging om soms nog jonge windhonden die niet meer hard genoeg liepen bij hondenraces. Smith begroef de dode honden achter zijn huis. Dit meldt de krant The Sunday Times op basis van eigen onderzoek. Maar liefst 40 trainers brachten hun afgedankte racehonden naar Smith toe. Die vroeg 10 pond (zo'n 14,40 euro) voor het 'verwerken' van een hond.
Hondenraces zijn in Groot-Brittannië een soort industrie: bij weddenschappen wordt jaarlijks 2,5 miljard pond (ruim 3,6 miljard euro) ingezet. De regering verdient er jaarlijks tientallen miljoenen aan belastinggeld aan - volgens dierenbeschermers reden om niet in te grijpen bij wantoestanden.
Windhonden, die 14 jaar kunnen worden, worden te oud voor races als zijn 3,5 a vijf jaar oud zijn. Elk jaar worden 12.000 honden afgedankt door de race-industrie en krijgen lang niet altijd een rustige oude dag.
Smith zei na de ontdekking dat hij zal stoppen met het doden van honden. Hij zei dat hij alleen maar 'menselijk' had willen handelen. Bij de slacht gebruikte hij een stungun, een soort pistool waar in plaats van een kogel een pin uitkomt die de hersenpan en de hersenen van het dier doorboort, dat daardoor bedwelmd raakt.
Sinds 1997 mag in Engeland iedereen ook zonder licentie een stungun hebben voor het doden van dieren. Het doden van honden is strafbaar als het op een onmenselijke manier gebeurt of als de eigenaar geen toestemming heeft gegeven.