Zeventien jaar geleden, in april 1989, vermoordde de nu 34-jarige Jeffrey Pelley zijn vader, stiefmoeder en zijn stiefzusjes zodat hij naar de eindejaarsactiviteiten zou kunnen gaan. Reden voor de slachtpartij? Pelley had huisarrest gekregen omdat hij betrapt was op diefstal. Daardoor mocht hij enkel naar het eindejaarsbal gaan en niet naar het diner en de bowling. Ook de uitstap naar een pretpark net buiten Chicago zou aan zijn neus voorbij gaan.
Pelley was boos en schoot zijn vader, stiefmoeder Dawn en stiefzusjes Janel en Jolene, toen acht en zes jaar oud, neer in hun huis naast de kerk in het stadje Lakeville. Pelley werd nooit aangeklaagd, tot augustus 2002. Toen werd bewijsmateriaal in een nieuw daglicht geplaatst. Vrij snel daarna werd Pelley gearresteerd in zijn woonplaats in Dade City (Florida), ondanks het feit dat het moordwapen nooit werd gevonden.
Volgens de aanklagers schoot Pelley zijn familieleden neer op de avond van de eindejaarsactiviteiten, ontdeed hij zich van het geweer en de kogelhulzen, stopte zijn kleren in de wasmachine en vertrok.
De verdediging weerlegt die beschuldiging door te stellen dat er niet genoeg tijd was om dat allemaal te doen én toch op tijd te zijn voor de activiteiten. Bovendien, stellen ze, is het onmogelijk om zulke gruweldaden te plegen en toch ‘normaal’ te lijken op het bal, zoals Pelley’s vrienden getuigden. Ze voeren ook de beslissing om geen vingerafdrukken te nemen aan. Politieagenten getuigden dat ze geen afdrukken namen omdat ze dachten dat het tijdsverspilling was en omdat Pelley toch hun hoofdverdachte was.
Na een debat van 25 uur bevond de jury Pelley schuldig aan de gepleegde feiten. In september wordt beslist over zijn strafmaat. Pelley riskeert tot 260 jaar cel.