Bewoners van het dorpje Broughton in Groot-BrittanniŽ hebben voorkomen dat het dorp op Google Street View te zien is. De dorpelingen hielden de auto die opnames maakt voor de internet-toepassing tegen toen die het dorpje wilde binnenrijden.

Dat schrijft de Britse krant The Times vrijdag. De dorpelingen zouden zijn opgeschrikt door de inbraken in andere dorpen als gevolg van het verschijnen op Google Street View. Internetgebruikers kunnen met het programma van achter hun computer door de straten van dorpen en steden Ďwandelení.

Google maakt, met een grote 360-graden-camera die op het dak van een auto is gemonteerd, opnamen van dorpen en steden. Een aantal Nederlandse steden is sinds vorige maand ook te bezichtigen met behulp van Google Street View.

De dienst is niet onomstreden. Sommige critici zien de foto's als inbreuk op de privacy. Op de dag dat de toepassing in Nederland werd geÔntroduceerd, brak er veel verontwaardiging uit over de privacy van mensen die herkenbaar waren in de toepassing.

Zo was onder meer presentator Beau van Erven Dorens samen met zijn vrouw voor zijn huis te bewonderen er was er een halfnaakte vrouw zichtbaar achter een raam op de Amsterdamse wallen. Inmiddels zijn die afbeeldingen verwijderd.

Google lanceerde Street View voor het eerst in 2007 in de Verenigde Staten. Intussen zijn er ook beelden beschikbaar in Japan, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje en ItaliŽ. Vorige maand werd behalve Nederland ook Groot-BrittanniŽ aan het lijstje toegevoegd.