In Moskou zie je vaak dat een hoofdweg ineens wordt afgezet omdat er een zwarte Mercedes met blauw zwaailicht door moet kunnen rijden. In die Mercedes zit dan Poetin of Medvedev of een minister of een opperrechter of een hoge ambtenaar. Officieel hebben slechts vijftien hoogwaardigheidsbekleders recht op zo’n VIP-behandeling in het verkeer, maar in de praktijk gebeurt het zo vaak, dat de Koetoezovski boulevard, de hoofdstraat die naar de elitewijken in de Roebljovskoje-wijk leidt, dagelijks in totaal enkele uren geblokkeerd is om al die zwarte Mercedessen en BMW’s met zwaailicht door te laten. Tot ergernis van veel gewone burgers, die ook naar huis willen.

Vorige week bereikte die wegafzetting ten behoeve van het hogere doel een absurd stadium. In een hoofdstraat pleegden een paar mannen een gewapende overval op twee geldlopers. Er was, zoals gebruikelijk in Moskou, weliswaar voldoende politie aanwezig. Maar iedere agent was zo druk bezig de weg af te zetten voor een zwarte Mercedes met blauw zwaailicht, dat geen van hen optrad tegen de boeven, die dan ook gemakkelijk met hun auto konden ontsnappen.

"We hadden geen tijd voor een schietpartij," zei een verkeersagent tegen persbureau Interfax. "We hadden het veel te druk met het afzetten van de weg." Die agent werd snel tot de orde geroepen. Het hoofd van de verkeerspolitie zei enkele uren later dat die dag in die bewuste straat het verkeer helemaal niet was stilgelegd.