Met het plaatsen van een gedenksteen wordt volgende maand op begraafplaats Zorgvlied de ecologische grafstrook 't Varenveld geopend. De begraafplaats op de grens van Amsterdam en Amstelveen zegt hiermee tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar 'natuurlijk' begraven.

In de strook komen geen gehakte grafstenen of versieringen voor, maar duiden een kei of rotsblok de graven aan. Alles op en om het graf is biologisch afbreekbaar, zodat het graf in korte tijd kan opgaan in de natuur. Het is mogelijk begraven te worden in een biologisch afbreekbare kist van karton of riet, of van onbehandeld essenhout. Ook een 'joodse' kist en een 'islamitische' ecologische begraafwijze behoren tot de opties.

Ecologisch begraven wordt ook wel bos-, groene, of natuurlijke begrafenis genoemd. In Engeland heet het 'woodland burial'. Het fenomeen zou steeds populairder worden. Mensen willen zich na hun dood weer verenigen met de natuur en hebben behoefte het milieu niet verder te belasten, aldus Zorgvlied.

De Amstelveense wethouder Remco Pols opent op 8 juli de strook op de begraafplaats, waar diverse bekende Nederlanders ter aarde zijn besteld. Ook wordt stilgestaan bij de eerste steenlegging van Zorgvlied, 140 jaar geleden.

Tijdens de opening zijn onder meer ecologische urnen, milieuvriendelijke kisten, waden van biologisch katoen en een rieten baar te zien.