Wereldwijd zitten ongeveer een miljoen kinderen vast in gevangenissen. Dat meldt de speciale VN-rapporteur Nowak die gaat over marteling en andere onmenselijke behandeling. Nowak bezicht afgelopen jaar tientallen landen en trof daar veel schrijnende voorbeelden aan. In sommige landen vond hij kinderen van slechts negen jaar oud in gevangenissen tussen de volwassenen. In de VN-verklaring van de rechten van het kind is vastgelegd dat kinderen nooit samen met volwassenen in een gevangenis mogen worden gezet. De VN-rapporteur trof overigens meer misstanden aan. In Indonesië, Togo en Uruguay krijgen kinderen lijfstraffen in de gevangenissen.
In Uruguay worden gevangenen soms jarenlang opgesloten in kleine hokken (Nowak noemt ze tinnen blikken) waar de temperatuur kan oplopen tot 60 graden Celsius.
In Nigeria zaten meer dan honderd gevangenen, onder wie ook kinderen, vast in martelkamers. Daar worden gevangenen onder meer in hun benen geschoten en zonder medische hulp achtergelaten.
In Georgië, Nepal, Sri Lanka en Togo zijn de gevangenissen overvol.
In Indonesië en Paraguay krijgen gevangenen soms geen eten en medicijnen en moeten ze zelfs ‘huur’ betalen voor hun cel.
In sommige gevangenissen in Jordanië worden gevangenen gemarteld.