Een omstreden proef in Oostenrijk met levende varkens is afgebroken na een storm van kritiek van dierenbeschermers en een aantal politieke partijen. Wetenschappers van de universiteit van Innsbruck waren dinsdag begonnen aan proeven waarbij 29 varkens werden verdoofd om ze daarna onder een kunstmatige lawine te bedelven. Zo kon worden bestudeerd hoe de varkens stikten.

De Oostenrijkse dierenbescherming noemde de proef met de varkens onethisch. De sociaaldemocraten en de Groenen wilden dat het experiment direct zou stoppen en hadden een debat in het parlement aangevraagd. Dierenrechtenorganisatie Vier Pfoten zegt dat er al tientallen jaren ervaring is met de gevolgen voor de mens van een lawine.

Door de kritiek was het onmogelijk nog verder te werken, zei Peter Paal, de leider van het onderzoek. Tien dieren hebben de proeven niet overleefd. De experimenten hadden nog twee weken moeten duren.

Voorstanders zijn van mening dat de proef nieuwe kennis zou opleveren. Door het onderzoek zouden artsen in staat zijn om bij een lawine beter kunnen beoordelen wie de grootste overlevingskans heeft en dus als eerste moet worden gered. In Oostenrijk sterven jaarlijks 26 mensen als gevolg van lawines.