In China hebben chirurgen de eerste succesvolle penistransplantatie in de geschiedens uitgevoerd. Een 44-jarige man die zijn geslacht eerder dit jaar bijna helemaal had verloren door een ongeluk kreeg een nieuw: dat van een overleden landgenoot. De operatie duurde 15 uur.
Volgens de artsen waren er geen complicaties. De bloedtoevoer naar de penis was prima en de man kon ook weer urineren. De procedure, waarover het vakblad European Urology volgende maand publiceert, is volgens experts dan ook baanbrekend op het gebied van transplantaties.
Toch moesten de chirurgen de donorpenis na twee weken weer afsnijden. De man en zijn echtgenote konden niet leven met de gedachte dat hij rondliep met het geslacht van een dode man in zijn broek. Volgens de artsen toonde het geslachtsorgaan geen tekenen van afstoting door het lichaam van de patiŽnt.
Zulke psychische problemen komen vaker voor bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, zeker als het een zichtbaar orgaan betreft. In 2001 liet een Nieuw-Zeelander zijn onlangs getransplaneerde hand om vergelijkbare redenen weer verwijderen.