De NASA's Spirit Mars Rover heeft stenen onderzocht die bewijs leveren van een natte, niet-zure oude omgeving, die gunstig kunnen zijn geweest voor leven op Mars. Bevestiging van deze vondst, met behulp van analyses van verschillende wetenschappers, heeft vier jaar geduurd.
Een ontsluiting van Mars, die de Spirit heeft onderzocht eind 2005, laat hoge waarden koolstof zien, welke zijn oorsprong vindt in natte, vrijwel neutrale condities, maar op kan lossen in zuur. Testen in laboratoria bevestigen dit. Een aanzienlijke koolstof opslag vertelt ons dat er ooit leven op Mars mogelijk is geweest.
Eerder werd al naar koolstof indicaties gezocht, maar zonder succes. Waarschijnlijk was de planeet voorheen warmer, te zien aan de vele kanalen die worden gevonden, wat duidt op stromend water. Ook de atmosfeer was naar alle waarschijnlijkheid dikker en rijk aan koolstofdioxide.
In maart 2004 landden de Rovers op Mars voor onderzoek, oorspronkelijk gepland voor 3 maanden. Met de Spirit is momenteel geen contact, het is in een low-power winterslaap tijdens de Martiaanse winter sinds 22 maart.