De bewijzen stapelen zich op dat wij eigenlijk allemaal marsmannetjes zijn, het aardse leven is ontstaan op Mars en op een rots naar de aarde gekomen. Aldus professor Steven Benner in een nieuwsbericht waarin hij de resultaten van zijn onderzoek toelicht. Het komt erop neer dat de belangrijkste elementen voor het ontstaan van leven destijds op aarde niet aanwezig waren (daarbij komt nog dat de aarde heel vroeger geheel bedekt was met water), maar wel op Mars.
En die planeet was niet geheel bedekt met water, dat RNA, de belangrijkste bouwsteen van het leven, doet oplossen. De belangrijkste bouwstenen van het leven zijn dus ontstaan op Mars en via een afgeschoten rots op de aarde terechtgekomen. Volgens de professor, die de Stichting voor Toegepaste Moleculaire Evolutie heeft opgericht, is dat maar goed ook omdat van de twee planeten de aarde de beste omstandigheden heeft om het leven in stand te houden. Was het leven op Mars gebleven, dan was het verhaal al snel afgelopen geweest.
Een belangrijk detail is de aanwezigheid van geoxideerde mineralen van het element molybdeen, die essentieel zijn voor het ontstaan van leven, en die alleen op Mars aanwezig waren en niet op de aarde. Voor het ontstaan van leven is ook voldoende borium noodzakelijk, en grotere concentraties van dit element zijn op aarde zeldzaam en komen alleen op heel droge plaatsen voor zoals Death Valley, waar juist alle water ontbreekt.
De Mars onderzoekmachine Curiosity van NASA heeft stof gevonden waaruit blijkt dat er heel vroeger een “grijze Mars” is geweest, waar de omstandigheden voor het ontstaan van leven, waaronder de aanwezigheid van water, aanwezig zijn geweest.
De kans dat het leven op de aarde zelf zou zijn ontstaan is zo ontzettend klein dat het in de 13 miljard jaar oude geschiedenis van het heelal nooit had kunnen gebeuren.