Restaurant geeft boete als bord niet leeggegeten is
Een restaurant in Australië deelt boetes uit aan klanten die hun bordje niet leeg eten. Chef Kok Yukako Ichikawa van het Japanse restaurant Wafu in Sydney laat klanten die niet alles opeten, behalve de Wasibi en nog wat andere oneetbare dingen, 30% meer betalen dan de restaurantgangers die wel keurig doen wat hun moeder ze geleerd heeft. Dat is nog niet alles want de chef kok is niet makkelijk. Als je je bord niet leeggegeten hebt dan wordt vriendelijk verzocht of je de volgende keer een ander restaurant wil gaan uitzoeken waar je wel gewoon de salade voor de helft mag laten staan of die rare rode stengels mag laten liggen. Het is de Yukako zijn bijdrage aan een beter stukje wereld, zo valt op de website van het restaurant te lezen.
Gerelateerde artikelen
Daar ga ik zeker niet eten
Maar in de regels staat niet eens dat je de rest van het eten niet mee naar huis mag nemen
Op zichzelf natuurlijk wel een goede zaak als je zelf je bordje volgeschept hebt.
Zo niet, dan wordt het toch wel bedenkelijk als iemand anders voor je bepaalt hoeveel je wilt (kan) eten.
Ik kan me behoorlijk ergeren bij die opschepbuffetten waar mensen hun bord overvol laden, er vervolgens weinig van eten en daarna weer vrolijk overnieuw beginnen.
Als die chef-kok dit aso-gedrag bedoelt, kan ik hem volkomen gelijk geven.
ik eet altijd mijn bord leeg en meer
@Stoney: soms
wel als ik veel honger heb
@Mamsie: Ik weet precies wat je bedoelt.
Bij ons is een Mr. Wok, waar ik weleens heen ga en dan zie je dat heel vaak. Heb ik ook zo'n hekel aan.
Mja, die chef is een Japanner en in Japan wordt het over het algemeen als een belediging ervaren als je je bord niet leeg eet, want dat zou betekenen dat het niet smaakte. Gewoonte daar is toch uit respect alles op te eten.
goedzo. helemaal mee eens.
Dit gebeurt best veel, de 2 keer dat ik het onderging was beide keren in sushi restaurants. Die waren all you can eat, en als je wat laat staan is dat natuurlijk zonde, sushi is niet het meest goedkope eten.
Quote TMar:
Mja, die chef is een Japanner en in Japan wordt het over het algemeen als een belediging ervaren als je je bord niet leeg eet, want dat zou betekenen dat het niet smaakte. Gewoonte daar is toch uit respect alles op te eten.
Ja maar dan nogmaals: op voorwaarde dat je zelf je bord hebt mogen vullen.
In Enschede zit een wokrestaurant waar je ook boetes betaalt als je je bord niet leeg eet. Opzich niks nieuws dus
Quote:
Als je je bord niet leeggegeten hebt dan wordt vriendelijk verzocht of je de volgende keer een ander restaurant wil gaan uitzoeken
Dát is nog eens klantenbinding!
Ik zie een gouden handeltje in buideltjes waar je onopvallend je restjes in kunt schuiven.
Laatste edit 09-06-2010 19:55
daar durf je toch niet meer te eten, vind je het niet lekker godver moet je het toch opeten zeg
doek niet
Scheelt een hoop in het afval!
Ergens heeft hij wel gelijk. Hoeveel voedsel zou in een gemiddeld restaurant in de prullenbak verdwijnen omdat mensen hun bord niet leeg eten? Dat is pas verspilling.
naja, meestal krijg je toch van die culinaire kleine hoeveelheden in dure restaurants, dus dat is wel op te eten.....daarna meestal nog een whopper of iets scoren
ik zou er niet eens willen gaan eten als ik dat weet...
ik betaal voor het eten en als ik het niet op kan dan jammer dan...
het is zonde maarjah ik ga me niet misselijk eten.
Quote lizz:
ik zou er niet eens willen gaan eten als ik dat weet...
ik betaal voor het eten en als ik het niet op kan dan jammer dan...
het is zonde maarjah ik ga me niet misselijk eten.
Als je het niet opeet, dan is het verspilling.
Dan moet je maar iets minder bestellen.
Ik ken ook wokrestaurants in Nederland waar dat bij geldt. Maar daar gaat het dan om onbeperkt eten voor vast bedrag. Dan is het op zich wel logisch omdat mensen dan wel eens meer opscheppen dan ze op krijgen. Misschien is dat hier ook het geval. Misschien toch niet zo raar.
Oké, dat restaurant is dus zo goed als failliet
Anders krijg je een bord voor je kop.
tis ook wel een behoorlijke beledeging tegen de kok als je je bord niet leeg eet
ik schep dan wel 2 keer op (of nog meer).
eens kijken hoe die dan reageert
als het spinazie is eet ik zeker m'n bord leeg
Dat is bij Sumo in Scheveningen allang het geval. Zoveel je kan eten, maar je moet ook wel alles opeten...
@Robin Hartman: want anders???
Laatste edit 09-06-2010 22:08
Gebeurt al in meerdere restaurants.
Vind het wel goed dat het gebeurt, misschien worden mensen zich een keer bewust dat ze na moeten denken voor ze voor de zoveelste keer hun bord vol scheppen aan een saladebuffet ofzo. Als je al het eten wat er in een restaurant weggegooid wordt doordat mensen het niet opeten opstuurt naar derdewereld landen zouden er veel mensen kunnen eten.
Je betaalt er toch voor?
Waar is die boete dan voor nodig.
Wat een onzin.
Quote
WMR-kok:
Quote lizz:
ik zou er niet eens willen gaan eten als ik dat weet...
ik betaal voor het eten en als ik het niet op kan dan jammer dan...
het is zonde maarjah ik ga me niet misselijk eten.
Als je het niet opeet, dan is het verspilling.
Dan moet je maar iets minder bestellen.
Of je bord niet zo boordevol laden zodat je van tevoren weet dat je het niet opkrijgt.
Japanse restaurants staan er om bekend dat ze voor héél veel geld héél weinig eten op je bord doen. Als je zelfs dát nog niet helemaal opeet, tja, dan hebben ze een punt als ze zich beledigd voelen.
Na een bezoek aan de Japanner heb je meestal toch zoiets van: waar is de dichtstbijzijnde snackbar?
Mischien moet ie zijn kookkunst een beetje verbeteren?
Het zou mij trouwens verbazen dat je je bord niet kunt leeg eten bij een Japanner wegens "teveel" op je bord.
zoeentje gaat vanzelf failliet
Quote:
Chef Kok Yukako Ichikawa van het Japanse restaurant Wafu
Wafu? Japanse uitspraak van "What the fuck"?
Die rare rode stengels, dat zijn toch de eetstokjes?
Zijn er ook restaurants waar de chef een boete krijgt als ik mijn bord wel leeg krijg?
het is ook heel zonde van het voer .om het weg te gooien
gaan ze dan extra veel op je bord gooien om boetes te vangen?
en tis ook zo ingewikkeld he
in Japan(se restaurants) moet je je bord leegeten, in China juist weer niet (dan geef je aan dat je nog wel meer honger hebt en niet genoeg gekregen hebt), veel te ingewikkeld die cultuurverschillen
Quote:
Chef Kok Yukako Ichikawa van het Japanse restaurant Wafu in Sydney laat klanten die niet alles opeten, behalve de Wasibi en nog wat andere oneetbare dingen, 30% meer betalen dan de restaurantgangers die wel keurig doen wat hun moeder ze geleerd heeft
het is al bijna 30 jaar geleden dat ik als babysitter leerde dat je kinderen geen eten op mag dringen....
DAT had ik als kind moeten weten
Wat een brutaliteit. Zou ik dus nooit gaan eten.
Dit gebeurd best veel bij de Japanse all you can eat zaken...
Quote:
Japanse restaurant Wafu in Sydney laat klanten die niet alles opeten, behalve de Wasibi en nog wat andere oneetbare dingen
Dus wasabi is oneetbaar?!?!?!
Ik vind het altijd heerlijk
Dat voorkomt tenminste dat mensen meer bestellen dan dat ze op kunnen
Quote Deresen:
Dus wasabi is oneetbaar?!?!?!
Ik vind het altijd heerlijk
De vriend van mijn zus nam daar een grote hap van in het restaurant (hij wist niet wat het was). Alles wat daarna volgde was zowel entertaining als smerig tegelijk
Quote
Mamsie:
Quote
WMR-kok:
Quote lizz:
ik zou er niet eens willen gaan eten als ik dat weet...
ik betaal voor het eten en als ik het niet op kan dan jammer dan...
het is zonde maarjah ik ga me niet misselijk eten.
Als je het niet opeet, dan is het verspilling.
Dan moet je maar iets minder bestellen.
Of je bord niet zo boordevol laden zodat je van tevoren weet dat je het niet opkrijgt.
ja maar bij sommige restaurants kan je niet zelf opscheppen...
ik werk ook in een restaurant en daar wordt ook heel veel weggegooid maar het is ook best veel wat je krijgt
Laatste edit 10-06-2010 11:28
@lizz: Tja, als je geen invloed op de hoeveelheid hebt, dan kan er niemand van je verwachten dat je alles opeet als het echt teveel is.
Een optie zou misschien zijn om de porties in small, medium of large aan te bieden. Komt het trouwens bij jou wel eens voor dat mensen zeggen ik ben geen grote eter en hoef niet zo'n bord vol? Dat zou ook al schelen.
als de salade op het bord dan ook eens vna goede kwaliteit is ipv. een zielig stukje lollo rosso met wortel en komkommer.
dan snap ik het. als het er puur voor de sier ligt is het achterlijk
Quote
Redorbit:
als de salade op het bord dan ook eens vna goede kwaliteit is ipv. een zielig stukje lollo rosso met wortel en komkommer.
dan snap ik het. als het er puur voor de sier ligt is het achterlijk
Ik vraag me dan altijd af, als niemand die decoratie opeet, wordt het dan gewoon weer op het volgende bordje gelegd? Met deze gedacht laat ik die sla ook altijd liggen terwijl dat misschien niet nodig is. Maar misschien ook wel.
@ mamsie
ja dat komt wel eens voor ja we hebben dan ook kleine porties ja alleen zelfs die zijn te groot voor mij... maargoed zolang ze betalen en fooi geven vindt ik het best
@lizz: Wat is tegenwoordig een gebruikelijk percentage aan fooi?
bij ons wordt het verdeeld onder al het personeel meestal hebben we rond de €15,- (elke twee weken krijgen we het mee), maar dat verschild omdat de klant bepaald zelf hoeveel ze geven, meestal is dat het kleingeld wat ze over houden dus een euro of twee euro en het is ook niet verplicht
Dit is nou niet WMR. in een aantal lopend buffet restaurants in Nederland is dit ook het geval meestal ongeveer 2 euro per keer als je iets op je bord laat liggen.
*eerst je bordje leegeten, anders krijg je straf*
*grote jongen/meid*
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: