De zomervakantie blijkt geen gunstige invloed te hebben op de motivatie en betrokkenheid van werknemers. Na een tijdje vrij zijn mensen minder tevreden over hun loopbaan en kijken ze vaker uit naar een andere baan.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Arbo Unie heeft uitgevoerd naar het effect van de zomervakantie op de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers, zo werd vrijdag bekend.

,,De waardering van de huidige werkplek daalt van een magere 6,1 naar een povere 5,8", aldus de Arbo Unie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1500 mensen tussen de 30 en 65 jaar die afgelopen zomer de moeite namen een enquête in te vullen op het internet. Voor een deel waren dit mensen die zowel voor als na hun zomervakantie de vragen beantwoordden. Voor de totale groep lag de tevredenheid over de eigen werkplek na de vakantie 2,9 procent lager dan daarvoor. De betrokkenheid bij de organisatie nam met 3 procent af, zo lichtte woordvoerder Jan van den Hoogen van de Arbo Unie toe.

Vooral oudere werknemers keerden na de vakantie gedemotiveerd terug. In de leeftijdscategorie tussen de 50 en 65 jaar nam de loopbaantevredenheid af met maar liefst 7 procent en de betrokkenheid met 8,3 procent.