Ook op de Zuidpool kan contant geld handig zijn. De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft er een pinautomaat neer gezet. McMurdo is een Amerikaans onderzoeksstation op Antarctica. Behalve een landingsstrip, een haven en een tv-stationnetje, bevat het nog een zeldzame attractie: een pinautomaat.
Daarover bericht de Duitse zakenkrant FT Deutschland in een reportage.
Of eigenlijk twee. Maar er is altijd maar eentje in bedrijf, zodat als er een mocht uitvallen, de ander het overneemt. Eigenaar is de Amerikaanse bank Wells Fargo. Omdat het de enige geldautomaten op het koude continent zijn, heeft het bedrijf de facto een monopolie.
De inwoners van McMurdo, of Mac Town zoals het ook wel genoemd wordt, zijn er blij mee, want ze hebben toch cash nodig. Al is het maar om een hamburger te bestellen of wat geld stuk te slaan in een van de drie bars.
Al het geld in McMurdo blijft in omloop: de automaat wordt gevuld met het geld dat op het onderzoeksstation rond gaat. Eens in de twee jaar stuurt de bank iemand voor onderhoud. Als-ie z'n vlucht terug mist, moet-ie tien maanden wachten tot de volgende.
Voor Wells Fargo is de automaat meer een curiositeit dan een moneymaker. Lichtpuntje is wel dat de autoriteiten op McMurdo geen belasting heffen op de automaat - en dat is buiten Antarctica wel anders.