Een voorstel om wetenschappelijk te onderzoeken of neuspeuteren effect heeft op de gezondheid, heeft de Kolderbokaal 2010 voor lachwekkend onderzoek gewonnen.
Wim Steman uit Den Haag vraagt zich al jaren af of neuspeuteren schadelijk is voor de gezondheid. Zijn idee om dat eens wetenschappelijk te onderzoeken, viel goed bij de jury.
Volgens de jury voldeed het voorstel van Steman het beste aan het idee dat lachwekkend onderzoek in eerste instantie belachelijk lijkt, maar daarna toch aan het denken zet. Zo zou het inslikken van snotjes het afweersysteem van kleine kinderen kunnen versterken.
Het is de bedoeling dat het onderzoek naar neuspeuteren nu daadwerkelijk wordt uitgevoerd en daarmee kans maakt op een IG Nobelprijs, de alternatieve Nobelprijs voor vreemd onderzoek en opmerkelijke uitvindingen.
Van de 50 inzendingen werden nog twee andere ideeën genomineerd voor de IGF Nobels. Voorspelt de pijntolerantie van een voetbalteam of het een wedstrijd zal winnen? En: motiveert het nakijken van proefwerken met een groene pen leerlingen beter dan nakijken met rood?