Werd eerder bekend dat microscopisch kleine deeltjes goud een oplossing kunnen gaan bieden tegen tumoren, nu lijkt zilver een uitkomst te zijn tegen griep en verkoudheid. Wetenschappers slaagden er namelijk in het edelmetaal te binden aan bacteriën. Daardoor wordt het eenvoudiger deze te vernietigen.
Wetenschappers van de Universiteit Gent ontdekten onlangs dat door zilveren nanodeeltjes (microscopisch kleine deeltjes) aan goedaardige bacteriën te hechten, virussen gedood worden. Dat stelde hoogleraar microbiologie Willy Verstraete onlangs op een bijeenkomst van de Society for Applied Microbiology in Londen.
De onderzoekers ontdekten dat bacteriën in een oplossing van zilver-ionen fijne zilverdeeltjes uitscheiden die 10.000 keer fijner zijn dan een menselijk haar. De nanodeeltjes komen aan het oppervlak van de cel te zitten. De bacterie zelf gaat dood aan dat zilver, maar blijft intact. Daardoor kunnen de dode cellen met de zilverpartikels veilig opgelost worden in bijvoorbeeld een neusspray of een handzeep, om virussen te lijf te gaan. Want de techniek doodt het norovirus, dat diarree veroorzaakt, zo bleek uit tests van de onderzoeksgroep. Volgens de onderzoekers kan de techniek ook gebruikt worden tegen de virussen die verantwoordelijk zijn voor onder meer griep en verkoudheid.
De bacteriën, Lactobacillus fermentum, worden gebruikt in yoghurt en probiotica voor een betere spijsvertering. "Omdat er vragen zijn over de gevolgen van zulke kleine deeltjes zilver voor de gezondheid, hebben we de nanodeeltjes aan het oppervlak van de bacterie gehecht. Dat betekent dat de zilverdeeltjes, hoewel ze klein blijven, zich niet vrij in het lichaam kunnen verspreiden", vertelt Verstraete.
Willy Verstraete werkt nu samen met de farmabedrijven Janssen en Johnson & Johnson om de uitvinding uit te werken voor extern gebruik - voor handzepen en zakdoeken. "Wie weet, kan het binnen enkele jaren worden ingezet voor intern gebruik. Met andere woorden, als medicijn", aldus Verstraete.
De Universiteit Twente ondertussen doet in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Nederlands Kanker Instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar het inzetten van microscopisch kleine gouddeeltjes om tumoren te bestrijden. Twentse wetenschappers slaagden er onlangs in om de nanodeeltjes te laten binden met tumorcellen. Er werd een oplossing gevonden om het samenklonteren van de gouddeeltjes tegen te gaan. De antilichamen werden in de vorm van eiwitten aan de deeltjes bevestigd, waardoor het goud zich vanzelf aan de aangetaste cellen hechtte.
Dat maakt het eenvoudiger om de deeltjes met de tumorcellen op te sporen. Ze kunnen daarna eenvoudig worden vernietigd door ze met infrarood licht gloeiend heet te maken. Het zal naar verwachting wel nog jaren duren voordat deze techniek toepasbaar is.