Een romeinse munt (gevonden door een schoonmaker) blijkt rond de tijd van Jezus Christus vervaardigd te zijn door een schaamteloze valsemunter die moeite had met spellen en het met Romeinse keizers niet zo nauw nam, zo wordt beweerd.
Volgens de experts is de munt een mysterie, omdat hij gemaakt is van puur zilver, zodat hij de vervalser destijds waarschijnlijk evenveel gekost heeft als wat hij kon verdienen bij de verkoop ervan.
De zilveren Denarius werd geslagen om de slag bij Actium te gedenken, waarbij gevochten werd tussen de Octavijnen en de gezamenlijke troepen van Marcus Aurelius en Cleopatra in 31 voor Christus.
De experts hebben echter onthuld dat de meeste van de inscripties simpelweg niet kloppen. Hij vervaardigde de munt een aantal jaren na de slag maar kon zich kennelijk slecht herinneren hoe de munt er ook al weer uit hoorde te zien, zo zegt men. Op één kant van de munt is een krokodil te zien maar die kijkt de verkeerde kant op en op de andere kant staat een afbeelding van Julius Ceasar terwijl daar Keizer Augustus te zien zou moeten zijn. Egypte spelde hij ook al verkeerd, hij maakte er Aegipto van terwijl de meer gangbare spelling in die tijd eruit zag als Aegypto of Aegvpto.
Het British Museum heeft verklaard nog nooit zoiets gezien te hebben en door die zeldzaamheid is de waarde al gestegen van de 100 Pond die een correcte munt zou moeten opbrengen naar minstens 3000 Pond.
De opbrengst van een eventuele verkoop mag door de vinder, de 45-jarige Rob Clements, gebruikt worden voor een studie in Brighton, waar hij nu werkt als schoonmaker.
Clements vond de munt zo'n 5 cm onder het graspad in publieke grond in de buitenwijken van Brighton, een paar maanden nadat hij zijn eerste metaal-detector gekocht had.
Foto