Er is een hele grote kans dat uw gedachten nu afdwalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen gemiddeld de helft van hun tijd vullen met denken aan andere dingen dan dat waar ze mee bezig zijn. En dat is niet al te best. Mensen zijn namelijk een stuk gelukkiger als ze niet dagdromen en echt gefocust zijn op hun werk.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen met een depressie zich minder goed kunnen concentreren. Nu blijkt dus dat dat gebrek aan concentratie ook een bron van ongelukkige gevoelens kan zijn.
“Mensen denken dat het najagen van geluk een kwestie van de juiste activiteiten en externe ervaringen is,” vertelt onderzoeker Matthew Killingsworth. “Maar onze data laten zien dat niet de activiteit die je doet, maar de hoeveelheid keren dat je afdwaalt en waar je aan denkt als je werkt, belangrijker is.”
De onderzoekers baseren hun conclusie op een experiment met de iPhone. Ze ontwikkelden een gratis applicatie (die nog steeds gedownload kan worden op TrackYourHappiness.org). De app maakt dagelijks op verschillende momenten een geluidje. Zodra gebruikers het geluidje horen, moeten ze van een lijst met daarop 22 activiteiten kiezen welke ze aan het doen waren. Ook vraagt de app ze of ze op het moment dat ze met die activiteit bezig waren aan de activiteit dachten of aan het dagdromen waren. De dagdromers moeten daarop hun dromen nog beoordelen: zijn ze positief, negatief of neutraal? Ook moeten de proefpersonen aangeven hoe gelukkig ze zich voelen.
In totaal installeerden 2.250 mensen de applicatie op de iPhone. Uit de resultaten blijkt dat mensen 47 procent van hun tijd niet dachten aan de activiteit waar ze mee bezig waren. Er werd het vaakst gedagdroomd wanneer mensen bezig waren om zichzelf te verzorgen: tanden poetsen, douchen, etc. Tijdens de seks dwaalden de minste mensen af.
En wat geluk betreft: op een schaal van 100 daalden mensen maar liefst negen punten wanneer ze dagdroomden. Het geluksgevoel daalde het hardst wanneer de dagdromen negatief of neutraal waren, maar ook positieve dagdromen hielpen niet.
Psycholoog Jonathan Schooler suggereert dat het beter is om te dagdromen met een doel in gedachten. Zoek een oplossing voor een probleem, denk na over de boeken die je gelezen hebt of gesprekken die je voerde. De meest creatieve conclusies, oplossingen en gedachten ontstaan tenslotte op zo’n moment dat je eigenlijk met iets anders bezig zou moeten zijn.