Dove jongeren hebben hun eigen straattaal met gebaren. In Amsterdam werd vandaag het online gebarenwoordenboek Straattaal in de Nederlandse Gebarentaal gepresenteerd. Het woordenboek bevat gebaren die door jongeren zelf zijn bedacht en geen onderdeel uitmaken van de normale gebarentaal (NGT). Elk gebaar is op de website voorzien van een filmpje.
Het project is een initiatief van het Nederlands Gebarencentrum. Ze hebben de afgelopen twee jaar 144 straatgebaren verzameld. Het gaat om woorden als balen, stoned, betalen, sms-sturen en serieus.
"Hoewel we nog maar aan het begin staan van taalkundig onderzoek naar deze gebaren, zijn een paar dingen wel opvallend: de beweging is vaak anders dan we zien bij volwassen gebaren: sneller en op andere plaatsen dan je verwacht en het mondbeeld ziet er soms anders uit dan bij volwassen gebaren", zeggen onderzoekers van het Nederlands Gebarencentrum.
Voor horende jongeren is straattaal vaak een uiting van hun identiteit. Het gebarencentrum weet niet of dit ook zo is voor dove jongeren. De onderzoekers willen de komende tijd nog meer onderzoek doen naar straattaal voor dove jongeren.