De Nederlandse toiletganger wordt steeds minder hygienisch. Twee jaar geleden waste 77 procent de handen na een toiletbezoek; nu neemt nog maar een derde daarvoor de moeite. Dat blijkt vrijdag uit periodiek onderzoek van een bleekmiddel onder 562 mensen.
Veel mannen en jongeren gebruiken het fonteintje niet. Van de mannen spoelt (ervan uitgaande, dat 100% over zijn eigen handen plast en met de vingers door het papier schiet tijdens het afvegen) een kleine meerderheid de handen schoon: 57 procent tegen 67 procent van de vrouwen. De handenwassers onder jongeren zijn de afgelopen twee jaar een minderheid geworden met 41 procent. In 2004 waste 71 procent van de jongeren nog de handen na het poepen of het plassen.
Het schoonmaken van het toilet is nog een vrouwenaangelegenheid, blijkt uit het onderzoek van Glorix. Ruim tachtig procent maakt het toilet schoon, tegenover 45 procent van de mannen. Eén op de vijf mannen maakt het toilet pas schoon als hij bezoek verwacht. Vrouwen poetsen de pot het liefst na bezoek. Ruim een kwart neemt direct de toiletborstel ter hand wanneer een vreemde het toilet heeft gebruikt.
Handenwassers en niet-handenwassers zijn het erover eens dat de deurklink van de toiletdeur de meeste bacteriën bevat. Bijna zeventig procent wijst de klink aan als meest vieze plek, op de voet gevolgd door de spoelknop en de wc-bril.