Harley, de kat die geen angst kent, gaat, na jarenlang zwerfhonden testen voor het asiel in Albuquerque, genieten van een welverdiend pensioen.
Drie jaar geleden werd Harley aangesteld om te helpen uitzoeken of honden ook terecht konden in huizen waar al katten waren. Sindsdien heeft Harley al zo'n 700 zwerfhonden, variërend van pitbulls tot chihuahua's, gekeurd.
Asiel-medewerker Sam Blankenship beschrijft de kat als "extreem moedig, hij ziet de dood elke dag in de ogen".
Fase één van de Harley-test houdt in dat de hond word voorgeleid aan de kat die (dan nog) veilig in een kattenkooi zit.
"We lopen langs met de hond om te kijken in hoeverre de hond gefixeerd raakt op de kat", zegt Blankenship.
Als de hond die test doorstaat, moet Harley echt zijn brood gaan verdienen: een ontmoeting 'face to face', maar Harley blikt of bloost er niet van.
Ongeveer de helft van de honden slaagt, hetgeen handig om te weten is voor de mensen die moeten beslissen waar welke hond heengaat.
Dinsdag heeft Harley zijn laatste twee klanten gekeurd en nu wordt een nieuw thuis voor hem gezocht.
Zijn baan bestond niet uit non-stop gevaar. Tussen de klussen door kon hij naar hartelust zonnebaden en slapen, meer dan wie van de werknemers dan ook.
Erkenning was er ook voor Harley. In november werd hij werknemer van de maand door 70 (menselijke) kandidaten te verslaan. Hij werd toen de eerste niet-menselijke winnaar in de 46-jarige geschiedenis van het asiel.
Foto Filmpje