Een Vietnamese vrouw heeft misschien wel een creatieve manier gevonden om de doodstraf te ontlopen. Toen ontdekt werd dat deze ter dood veroordeelde vrouw elf weken zwanger was, zijn er als gevolg daarvan twee Vietnamese cipiers gearresteerd. De vrouw, een 39-jarige veroordeelde heroïnesmokkelaar, zat in de dodencel toen ze zwanger geraakte. De politie concludeerde hieruit dat de vader van het kind een medegevangene zou moeten zijn geweest. Ze vermoed dat het een gevangene is geweest die de ter dood veroordeelden eten kwam brengen. Volgens de Vietnamese wet moeten veroordelingen tot de doodstraf voor zwangere vrouwen worden omgezet in levenslange gevangenisstraf.
Nguyen Thi Oanh, die eerder een hoger beroep tegen haar doodstraf verloor, zou eigenlijk later dit jaar worden gefusilleerd. Ze was veroordeeld wegens het bezit van meer dan één miljard dong (ruim 50 duizend euro) aan heroïne.
Volgens een door het Vietnamese Ministerie van Politie geleide krant zijn de twee van onachtzaamheid beschuldigde bewakers uit de politiemacht gezet omdat ze "hun macht hadden misbruikt" door een medegevangene toe te staan in de cel van de vrouw te blijven.
In Vietnam kan men voor het bezit van (vanaf 600 gram) heroïne de doodstraf krijgen. De levenslustige vrouw mag na haar 'wonderbaarlijke' zwangerschap de eerste drie jaar haar kind zelf opvoeden, alvorens van haar kind gescheiden te worden.