Het rendier heeft het niet gemakkelijk en krijgt het naarmate de aarde verder opwarmt steeds moeilijker. Wetenschappers hebben alle opties bekeken en concluderen verrassend genoeg dat castratie een goede manier is om het dier te redden.
De aarde warmt op. Voor de polen heeft dat diverse gevolgen. Zo variŽren de temperaturen er bijvoorbeeld meer. Dat betekent dat smeltende sneeuw opeens kan bevriezen waardoor een dikke laag ijs ontstaat. Dat ijs vormt zich bovenop het voedsel van het rendier. En wat dan?
Uit onderzoeken blijkt dat castratie een oplossing is. De mannetjes worden er groter en veel sterker van. Dat stelt ze beter in staat om door het dikke ijs heen te breken en alsnog voedsel te verzamelen. Bovendien zorgen de mannetjes beter voor de jongen die zonder dat beetje hulp helemaal geen schijn van kans lijken te hebben.
Het idee van de castratie is overigens niet nieuw: herders van kuddes rendieren doen het al veel langer. Niet zozeer om de dieren sterker te maken, maar om ervoor te zorgen dat de rendieren wat volgzamer worden. Meestal kiezen de herders ervoor om de helft van de mannetjes in de kudde te castreren.
Hoewel het nogal een heftige ingreep lijkt, is het zeker niet overbodig. Rendieren lijden sterk onder het veranderende klimaat. Ook wordt hun leefgebied steeds vaker door mensen bezocht en dat doet de dieren geen goed. Uit eerdere studies is al gebleken dat het aantal rendieren de afgelopen dertig jaar wereldwijd met zestig procent is afgenomen.