De Russische ezelin die vorig jaar wereldberoemd werd omdat ze door de lucht vloog met een parachute, is niet meer. Ze zou gestorven zijn aan een hartaanval die het gevolg was van de parasailing-promostunt.
Ooit al eens een ezel zien Parasailen? Wij ook niet, maar het levert wel unieke beelden op. In juli vorig jaar zochten enkele marketeers naar een originele manier om parasailing te promoten. Niet lang daarna stonden ze met al hun inspiratie langs het strand van de Russische stad Golubitskaya, aan de Azovzee. Daar hingen ze Anapka de ezelin vast aan een parachute en werd ze door een speedboot de lucht ingekatapulteerd. En weg was ze!
Helaas verliep de landing wel iets minder zachtaardig. “Ze werd verscheidene meters meegesleurd door het water, waarna ze halfdood uit het water getakeld werd”, aldus een getuige. Strandgangers waren gechoqueerd en de Britse tabloid The Sun sprong op de zaak om het arme, bange dier te redden. De journalisten slaagden erin Anapka op te sporen, af te kopen van de eigenaar, en haar te installeren in de luxestallen van een elitemanage van het Kremlin. Daarna vond de ezelin onderdak in de stallen van Yulia Dobrovolskaya in Moskou. Blijkbaar was het plotse luxeleventje maar niets voor de 40-jarige Anapka, want vorige maand blies ze daar haar laatste adem uit. Het was te verwachten, want ze weigerde al snel te eten en te drinken in de luxestallen. “In december werd ze ziek en verzwakte ze helemaal”, zegt Dobrovolskaya, manager van de manege. Vervolgens probeerden ze haar nog dwangmatig te voederen, maar het mocht niet baten. “Waarschijnlijk aan een hartaanval, die dan weer waarschijnlijk te wijten is aan de vreselijke parasailing-ervaring. Een jonge ezel kan daarvan recupereren, maar voor een oudere is er geen weg terug”, aldus de manager.