De politievakbond NSPV klaagt dat de Antwerpse politieschool buitensporig geweld bij haar stresstesten gebruikt. Volgens de directie van de school overdrijven de vakbonden. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) laat de testen voorlopig opschorten.
De Antwerpse politieschool heeft die testen zelf ingevoerd om te bepalen of agenten in opleiding bestand zijn tegen stresssituaties. Maar volgens de politievakbonden worden de personeelsleden daarbij aan alle mogelijke slagen en verwondingen onderworpen.
"Door de testen hebben mensen breuken opgelopen en zijn personeelsleden in het ziekenhuis opgenomen", zegt Philip Van Hamme van het Nationaal Syndicaat voor Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV). "Wij zien niet wat afgeslagen worden met stressbestendigheid te maken heeft."
De politievakbond NSPV klaagt ook dat de testen nergens in de rekruteringsprogramma's zijn opgenomen. Ze zijn volgens het syndicaat ook "totaal onwettelijk en er is nooit over onderhandeld."
Volgens de directie van de Antwerpse politieschool overdrijven de vakbonden en wordt er geen buitensporig geweld gebruikt. De directie erkent wel dat twee rekruten gewond zijn geraakt, maar die verwondingen vielen mee.
Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom heeft beslist om alle testen voorlopig op te schorten om de zaak te onderzoeken.