Aangezien de Belgische politie staat te springen om een ‘gekleurd’ korps, maar allochtonen vaak niet over een middelbare schooldiploma beschikken en de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, wil Open VLD de eisen voor allochtone aspirant-agenten verlagen.

Open VLD – bekend van Guy Verhofstadt – wil allochtonen die de taal niet spreken en geen middelbare schooldiploma hebben, toch aan de politieopleiding laten beginnen. Tijdens de opleiding kunnen ze hun kennishiaten dan wegwerken. Dit is onderdeel van het actieplan van Open VLD om terreur en radicalisering tegen te gaan. Dat meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws.

De politievakbond VSOA reageert bij monde van topman Vincent Houssin furieus: “Beginnen ze daar helemaal door te slaan? Wij hebben absoluut geen probleem met meer allochtonen in het korps, integendeel, maar als ik dit hoor, vraag ik me toch af waar deze politici in godsnaam mee bezig zijn. Ze zitten duidelijk met de drang om met voorstellen in de media te komen, maar dit is echt te belachelijk voor woorden.”

De vakbond laat weten dat er voldoende geschikte kandidaten zijn, dat de regering daar onvoldoende geld voor vrijmaakt, maar dat Open VLD wel iets zit in dit proefballonnetje.