Het Voynichmanuscript is een mysterie. Het boek is geschreven in een taal die niemand kent en geen enkele wetenschappers is er nog in geslaagd om het boek te lezen. Tot overmaat van ramp was ook onduidelijk wanneer het boek geschreven was. Dat laatste mysterie is nu opgelost: wetenschappers hebben het boek gedateerd en concluderen dat het uit het begin van de vijftiende eeuw stamt.
Daarmee is het boek ongeveer één eeuw ouder dan wetenschappers dachten. De onderzoekers hebben de leeftijd van het geschrift vastgesteld met behulp van de C14-datering.
Wetenschappers kunnen met de C14-datering de leeftijd van natuurlijke producten zoals de resten van planten of dieren vaststellen. Als een plant of dier sterft, dan neemt de C14 in het organisme geleidelijk af. Door te kijken hoeveel C14 een plant of dier nog bevat, kan worden vastgesteld wanneer deze is gestorven. Doordat het Voynichmanuscript gemaakt is van de huid van dieren, kan ook dit met de C14-datering worden bestudeerd.
Dat het geschrift ouder is dan gedacht is een nieuw stukje van een eeuwenoude puzzel. Het mysterieuze boek werd in 1912 ontdekt door Wilfrid Voynich. De boekhandelaar vond het boek in een kist vol met andere geschriften en stelde zijn leven in het teken van het ontcijferen van het geschrift. Het zou nooit lukken: Voynich stierf na achttien jaar onderzoek en was toen nog niets wijzer.
Het geschrift is een echte hersenkraker geworden. Er staan teksten in die in niets lijken op moderne of oude talen. “Is het een code, een cijfer?” vraagt Greg Hodgins, de onderzoeker die het boek heeft gedateerd, zich af. En dan zijn er ook nog de mysterieuze tekeningen van planten, het heelal en mensen.
“Wie weet wat er in dit manuscript beschreven staat”, merkt Hodgins op. “Maar het lijkt te gaan over verschillende onderwerpen die verband houden met de alchemie. Geheimhouding wordt soms met de alchemie geassocieerd en het zou dus in de lijn der traditie liggen dat dit boek gecodeerd is. (…) Ik vind het manuscript absoluut fascinerend. (…) Het is een geweldige puzzel die nog niemand gekraakt heeft. En wie houdt er nu niet van een puzzel?” Een pagina