Wie onveilig vrijt, loopt tegenwoordig niet alleen kans om soa’s of hiv op te lopen; de kans dat je er kanker van krijgt is de laatste jaren enorm gestegen. Sterker nog: orale seks is in de laatste twintig jaar de grootste oorzaak van keelkanker bij jonge mannen geworden.
Tienermeisjes worden in het middelbaar sinds kort standaard ingeënt tegen HPV, het human papillomavirus. Artsen willen nu dat ook jongens ingeënt worden, omdat die sinds twintig jaar vaker keelkanker ontwikkelen ten gevolge van een besmetting. Jongens die het virus opliepen, hadden 32 keer meer kans om kanker te ontwikkelen, bij meisjes is er een verhoogde kans op baarmoederkanker.
Vroeger kwam keelkanker meestal alleen voor bij oudere mannen die roken of drinken, maar nu blijkt een sigaret dus minder gevaarlijker dan een oraal verwenpartijtje. Uit een onderzoek blijkt echter dat jongeren orale seks veel minder ‘gevaarlijk’ vinden dan het hele pakket. Ze vrijen dan ook niet altijd veilig, waardoor de risico’s steeds groter worden.