Hond gefokt met katteneigenschappen
Op 4 februari 2011 is een hond geboren die beschikt over typische katteneigenschappen. Dit heeft het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) gisteren bekend gemaakt. Japanse en Koreaanse onderzoekers gebruikten stamcelmutatie bij het fokken van het nieuwe dier. "Denk maar aan de fluorescerende vissen die al in 2003 in Singapore ontwikkeld zijn", aldus Ingeborg de Wolf van het LICG.
De onderzoekers hebben een gekloonde hond ontwikkeld, waarbij op dezelfde manier als bij knock in muizen bepaalde genen van de hond zijn vervangen door die van een kat. Dit is mogelijk door uit te gaan van dieren die niet al te zeer in omvang van elkaar verschillen. Gekozen is voor een slanke, sterke kat en een klein hondenras. De Tonkinees en Chihuahua voldeden aan deze eigenschappen en lijken bovendien van zichzelf al qua fysiek en karakter op elkaar.
Bij de selectie van de in te brengen genen van de Tonkinees in het erfelijk materiaal van de Chihuahua is gekozen voor het terugbrengen van erfelijke aandoeningen bij de Chihuahua, zoals patella luxatie, maar ook voor het kindvriendelijke karakter van de Tonkinees. De verwachting is dat het resultaat een handzaam, trendy, zeer sociaal en goed op te voeden diertje zal zijn met een actief, aanhankelijk en ondernemend karakter.
Door het combineren van typische katteneigenschappen met hondeneigenschappen mag bovendien verondersteld worden dat het dier niet alleen hondengedrag, zoals waakzaamheid, zal vertonen, maar ook typisch kattengedrag zoals het doen van behoeften op de kattenbak.
Volgens Freek van Sluijs, hoogleraar Chirurgie van Gezelschapsdieren bij de Faculteit Diergeneeskunde, kennen we al wel een aantal specifieke eigenschappen van de Tonkihuahua, maar is het ook afwachten hoe het dier zich precies zal gaan ontwikkelen. "Op dit moment veronderstellen we bijvoorbeeld dat het dier blaft, maar minder hard en iets kat-achtiger dan andere honden, maar dat weten we nog niet zeker. De toekomst zal dat moeten uitwijzen", aldus Van Sluijs.
Het nieuws rondom de geboorte van Mono, zoals de Tonkihuahua genoemd is, is stilgehouden omdat het betrokken team eerst wilde nagaan of Mono een gezonde Tonkihuahua is. Voor zover de onderzoeken daar nu uitsluitsel over kunnen geven, is dit inderdaad het geval. Bovendien wilden de onderzoekers Mono in de luwte houden zolang zij nog erg klein en kwetsbaar is. Inmiddels is Mono een aantal weken oud, ontwikkelt zij zich goed en is zij niet meer zo vatbaar voor allerlei virussen en bacteriën.
Verwacht wordt dat vanaf eind 2011 Tonkihuahua's commercieel verkrijgbaar zullen zijn op de Nederlandse markt. "Dierenspeciaalzaken zien zeker een markt voor deze dieren en ik verwacht dan ook dat zij in dit gat in de markt zullen duiken", aldus Joost de Jongh van Dibevo. Ingeborg de Wolf benadrukt dat ook met de komst van de Tonkihuahua het uiteraard belangrijk is dat het toekomstige baasje in spé zich goed van tevoren laat informeren, maar verwacht door de specifieke combinatie van eigenschappen dat baasjes minder snel op hun dier uitgekeken zullen zijn.
Gerelateerde artikelen
Hahah cool
en wat apart
ben benieuwd hoe die er uit ziet
owkee en het nut hiervan is ????
Geweldig, een hond die mijn tuin omploegt om zijn stront te begraven....... Ben benieuwd wat er gebeurd als hij vervolgens over de schutting wil vluchten....
@jackjanjanus: om te laten zien hoe ver je kan komen met genetisch onderzoek? Niet alles hoef een nut te hebben hé
Het is morgen toch 1 april?
@ Deniz. Je haalt me de woorden uit de mond...
Benieuwd hoe dàt eruit ziet..geef mij toch maar een volledige kat
ach ja honden kunnen ook weleens kattig zijn
@Deniz: Daar dacht ik ook meteen aan!
Ik dacht toch dat het onmogelijk was om 2 totaal verschillende dieren te kruisen...
ik wil wel een kruising tussen een Newfoundlander en een Cheetah
Ik geloof er werkelijk waar niks van. Zoiets kan je echt totaal niet met 1 gen doen... je moet dat halve beest versleutelen om ook maar 1 eigenschap aan te pakken, aangezien alleen al de eigenschap "blaffen" waarschijnlijk door meerdere genen gecodeerd word. wil je ook nog andere eigenschappen, dan ben je wel even bezig.
Kruisingen tussen diersoorten in de biomedische wereldstaat wel op het punt van doorbreken, zo kunnen er verschillende katachtigen (die normaal niet kunnen voortplanten) gewoon kruisen. Alleen kan dat op het moment nog niet leiden tot een geboorte, al is de techniek wel in de maak.
Ik den persoonlijk dat er maar 1 of 2 eigenschappen door toeval anders kunnen zijn. net als die fluorescerende vissen, is er ook maar 1 eigenschap veranderd, namelijk het eiwit voor fluorescentie.
en bovendien staan koreaanse onderzoekers bekend om hun plagiaat en fantasievolle "wetenschappelijke" ontdekkingen.
We shall see.
Wat een vernedering voor beide rassen.
Ik geloof er ook niet zo veel van
1) als dat beest nu net geboren is, zou eerst long-term onderzoek gedaan worden naar gezondheid, aggressiviteit, levensduur etc. oftwel, dat beest zou een aantal jaar gevolgd worden. Dan zouden er meer 'test'-versies komen en dan pas komt het op de markt. Nevernooit eind 2011 dus.
2) zoals Doppert zegt, moeten er superveel genen gesleutelt worden ipv 1 eiwit toegevoegd. Bovendien weten we helemaal nog niet welke eigenschappen genetisch bepaald worden (en dan door welk gen) en wat bepaald wordt door opvoeding
3)de onderzoeken die allemaal nodig zouden zijn om stap 2) waarheid te laten worden, zouden zo'n gigadoorbraak zijn dat dat niet stilgehouden zou zijn, omdat zulk werk nooit door 1 onderzoeksteam verricht kan worden
kortom, bullocks.
Hoe noemen ze zo'n beest? Een kond? Een hat?
Lijkt me toch wel wat vreemd als Fikkie plotseling Miauw zegt......
Ik ben het met de bovenstaande meningen eens.
Dit
kan absoluut niet waar zijn.
Teveel verschillende eigenschappen.
Als je met de genen gaat rommelen om een hond en een kat in één te kunnen maken, gaan er teveel andere dingen fout.
@Horsie112, Doppert: Het kruisen van twee katachtigen is heel wat anders dan het 'kruisen' van een katachtige en een hondachtige...
Katten kunnen al blaffen en honden miauwen maar ze hebben wat 'hulp' nodig:
Voor de kat: overgieten met wasbenzine en aansteken. Je hoort een soort "whoeff"!
Voor de hond: diepvriezen en met cirkelzaag halveren. Mat wat fantasie is het miauwen.
PS voordat iedereen over me heen valt: "Don't do this at home"!
@Mamsie:
Ik zou zeggen een Khonadt die niet woef zegt maar moef.
Laatste edit 31-03-2011 14:56
+++++
De verwachting is dat het resultaat een handzaam,
trendy, zeer sociaal en goed op te voeden diertje zal zijn met een actief, aanhankelijk en ondernemend karakter.
+++++
Waarom zit ik me toch zo vreselijk te ergeren aan dat woord "trendy" ?
Zelf geloof ik er ook niet al te veel van, maar hoezo denkt iedereen te weten hoever wij zijn met gen onderzoek? like wie weet zijn wij wel veel verder dan je denkt en is zoiets redelijk dichtbij. tuurlijk een hele sloot variabelen enzo maar als er een heel team op zit of wat waarschijnlijker is meerdere teams dan is het allemaal opzich wel te bevatten.
Laat ze gentechnologie nuttig gebruiken ofzo
Bovendien, als je mijn hond hoort piepen tijdens het donderjagen en een gilletje hoort slaken als 'ie gaapt, zou je zweren dat hij ook over enige katteneigenschappen beschikt
Als nou die Tonki's maar niet op hun baasjes raken uitgekeken.
Quote
@Deniz:
Het is morgen toch 1 april?
Haha inderdaad. Dat verklaart ook dat deze dieren eind 2011 al verkrijgbaar zouden zijn.
Laatste edit 31-03-2011 15:55
Duidelijk 1 april.. kan niet missen
Quote
@Mamsie:
Hoe noemen ze zo'n beest? Een kond?
Hahahahahahaaa!!!!!
Dat is 100% een 1 april grap,... leuk geprobeerd! Dat wel
als het een 1 april grap zou zijn is Sjaak wel mooi 1 dag in de war !
@Mirsjem:
zou het al waar zijn is het nog steeds nuttig onderzoek. er word veel bij geleerd wat later in heel andere onderzoeken goed van pas kan komen.
Zou hij zich zelf verjagen?
Een 1`-aprilgrap is alleen een 1 aprilgrap als er op 1 april iets staat te gebeuren volgens de grap. Dat is hier niet zo, dus heb ik mijn twijfels daarover. Hoewel "Volgens Freek van Sluijs, hoogleraar Chirurgie van Gezelschapsdieren bij de Faculteit Diergeneeskunde" niet echt reëel klinkt.
Als je die nou zou kunnen kruisen met een giraffe , kan ie ook nog over de heg kijken....
Een hond die op muizen jaagt?
een hond die een hekel aan zichzelf heeft
@Xanatos: Is dat echt
, zo ja, dan ziet het er wel erg raar maar grappig uit, en zo nee, nou, jammer dan
Laatste edit 31-03-2011 18:32
Zou die dan ook achter zijn persoonlijkheid aanzitten?
ik dacht dat er schapen stond -,-"
@Hart:
Ow ik wist niet dat er regels bestonden voor het uithalen van grappen.
Quote
@Deniz:
Het is morgen toch 1 april?
nu ik dit lees en erop reageer is het al 1 april
los van dat, zoals ze tegenwoordig met genen en zo in de weer zijn, kijken ze dan ook nog of die betroffen dieren er baat bij hebben
Ongeloofwaardig...mjah genoeg mensen die erin trappen
gelukkig niet hier
1 april. hoor
Een beetje te doorzichtig
Ik las net op NOS dat dit artikel nep is, maar ik geloofde het al
@Luna: Ik hoorde het net ook op de radio
Lolz
Ok dan, ik geloofde er al meteen geen hol van, moest er erg om lachen tijdens het lezen.
"Op dit moment veronderstellen we bijvoorbeeld dat het dier blaft, maar minder hard en iets kat-achtiger dan andere honden, maar dat weten we nog niet zeker"Muwhahahahaa
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: