Een schapenhouder in de buurt van Okehampton bedacht een kleurrijke oplossing om schapendieven af te schrikken om decimering van zijn kudde te stoppen.
John Heard, die al 200 schapen verloor aan veedieven, heeft zijn toevlucht genomen tot het oranje verven van 250 Scottish Blackface ooien met een onschuldige kleurstof.
De 48-jarige zegt dat het nogal in het oog springen van de kudde de dieven weghoudt. “Het stelen van vee is hier uitgegroeid tot een groot probleem, zeker met ooien ter waarde van 140 pond per stuk. Mijn kudde zwerft hier in de Dartmoor over de hei, maar de verliezen werden zo groot dat ik het zat was. Mijn zoon James stelde de uiteindelijke oplossing voor. En hoewel we nogal bekijks trekken lijkt het te werken. Ik heb dit jaar nog geen schaap verloren.”
"Het werkt omdat ze zo gemakkelijk te onderscheiden zijn waardoor het makkelijker is voor mij en mijn buren om ze in de gaten te houden - plus de dieven zullen uiteraard zich eenmaal bedenken zulke makkelijk herkenbare dieren te stelen." Het idee kwam nadat zijn zoon gehoord over een Schotse boer die zijn schapen had geverfd voordat een landbouwbeurs. Hoewel de kleurstof uiteindelijk verdwijnt zonder bijwerkingen voor de dieren, heeft het spektakel verbijsterde reacties opgeleverd.
"Andere veeboeren evenals een enkele wandelaar reageren geschokt, maar anderen hebben gezegd dat ze nu bereid zijn om het idee ook te proberen. Op het moment ben ik allang blij dat het bij mij de dieven weg houdt.”