Botoxinjecties kunnen je gezichtsrimpels wegwerken, maar ze verminderen ook de mogelijkheid om de emoties van anderen te begrijpen, besluiten onderzoekers.
Vorsers aan de universiteit van Zuid-CaliforniŽ ontdekten dat mensen die botox gebruikten, meer moeite hadden om te communiceren met anderen. Ze vergeleken hen met een controlegroep die een cosmetische procedure ondergingen die de spieren niet verlammen. "Menselijke communicatie kan erg subtiel zijn", professor in de psychologie David Neal. "PatiŽnten die hun gezicht lieten behandelen met botox kunnen minder goed de emoties van anderen lezen. Dit komt door het feit dat we gevoelens van anderen deels interpreteren door hun gezichtsuitdrukking na te bootsen. Door ze na te apen krijg je een blik op hun innerlijke wereld. Wanneer we dit niet kunnen, wat gebeurt bij botox, wordt die blik iets waziger."
Botox is een giftige stof die spieren lam legt en zo rimpels bestrijdt. Maar deze zijn net een communicatiemiddel voor je gevoelens. Kraaienpoten kunnen walging of een gemeende glimlach signaleren, lijntjes op je voorhoofd onthullen een angst terwijl een gefronste wenkbrauw op zorgen duidt. "Dit is ironisch, mensen gebruiken botox om beter te kunnen functioneren in bepaalde sociale situaties. Je kunt er hierdoor beter uitzien, maar je sociale leven kan hieronder leiden omdat je de emoties van anderen niet goed kunt interpreteren", besluit Neal.