De Nederlandse wetenschapper Roel Vertegaal heeft samen met zijn team een papieren smartphone gemaakt. De wetenschappers van het Canadese Queen's University Human Media Lab in Kingston hebben hun flexibele smartphone ‘Paperphone’ gedoopt. De telefoon draait Android, is gemaakt van elektronisch papier en werkt met elektronische inkt. Momenteel is het scherm overigens nog alleen zwart-wit.
De wetenschappers omschrijven hun creatie als een flexibele iPhone. Het apparaat doet alles wat een gewone smartphone doet, van muziek afspelen tot telefoneren, maar is gemaakt van flexibel materiaal van 9,5 centimeter diagonaal. Omdat de telefoon zich naar zijn omgeving vormt, is het apparaat volgens de makers veel handzamer dan de huidige mobieltjes of tablets.
“Dit is de toekomst”, aldus Vertegaal. “Binnen vijf jaar ziet alles er uit als dit apparaat. Deze computer ziet er uit, voelt en werkt als een klein vel interactief papier.” Gebruikers kunnen het apparaat bedienen door het in de vorm van een mobieltje te vouwen, de hoek om te slaan om een pagina verder te gaan of door er op te schrijven met een pen.
Volgens de Nederlander in Canadese dienst betekent zijn vinding ook dat binnenkort geen papier meer nodig is in kantoren. “Het papierloze kantoor is er. Alles kan nu digitaal opgeslagen worden op deze computers. Die computers kun je ook op elkaar leggen als een stapel papier en zelfs over je bureau gooien”, zegt Vertegaal.
De uitvinding luidt volgens de makers in ieder geval een nieuwe generatie van superlichtgewicht computers in. Apparaten die bovendien geen stroom gebruiken als iemand ze niet bedient. Ook het lezen van een boek kost dus geen energie. Vertegaal gaat zijn uitvinding 10 mei presenteren op CHI 2011 in het Canadese Vancouver.