@dumBNunlucky: vreemd?
wapenhandelaar met gewetensconflicten plot is al zo uitgemolken in films. iemand die niet weet dat er mensen zijn die geld aan oorlog verdienen steken hun hoofd in het zand. niets vreemds aan, eerder een inconvenient truth
als je pas echt een inconvenient truth wilt horen. de afrikaanse landen met een lage welvarendheid hebben de minste AIDS besmettingen. als men van AIDS af wil moeten de mensen die het dragen gewoon dood.... dat is de oplossing van het aids probleem en
dat is pas een inconvenient truth. (alhoewel er nu een medicijn schijnt te komen dat in 7 (?) generaties een besmetting eruit kan krijgen, meen ik ergens gelezen te hebben.)
overigens zou ik niemand ertoe willen verplichten dood te gaan, al zou je ook de overtuiging kunnen hebben dat door de reeds besmette mensen dood te laten gaan je sneller van de ziekte afkomt en minder mensen er onder te lijden zullen krijgen.
@ledieven zonder de politieke en morele correctheid,
oorlog lijkt me wel degelijk goed voor de werkgelegenheid. ten eerste vertrekt commercie uit conflict zones door de instabiliteit. lang niet al dat werk verdampt, dat gaat gewoon elders heen. herverdeling werkgelegenheid.
ten tweede wil meneer soldaat die geld verdient heeft dingen kopen. consumptie is de drijfveer in het kapitalisme. aangezien meneer soldaat elders "werkt" en niet een bijbaantje kan draaien zal werkgelegenheid die opgevuld had kunnen worden door meneer soldaat door iemand anders moeten worden opgevuld.
ten derde moeten de schoenen die meneer soldaat draagt gemaakt worden, denkende hoe amerikanen bezeten zijn van hun eigen economie aan het lopen te houden zullen het wel schoenen van amerikaanse makelij zijn.
als laatste is oorlog een belangrijke drijfveer voor wetenschappelijk onderzoek. overheden heben ruime budgetten en als onderzoekers kunnen verkopen dat het mogelijk is met hun theorie de "vijand" te kunnen benadelen kunnen ze budgetten loskrijgen. deze onderzoeken sijpelen naar verloop van tijd in de commercie door.
mensen moeten op basis van morele overtuigingen tegen oorlog zijn, want economisch gezien is oorlog best interresant, controle over grondstoffen als olie nog daar gelaten....
en als je dan toch een economisch argument wilt hebben. ben even het begrip vergeten maar in de VS hadden ze na de great depression een president die besloten had stuwdammen aan te leggen ed om werkgelegenheid te scheppen. kost ook veel geld en levert ook werkgelegenheid op. alleen zijn amerikanen niet zo verzot op overheidsingrijpen? kapitalisme, vrije markteconomie ed.
@Haroldjedeze domme amerikanen zijn een van de drijvende krachten achter de huidige wereldeconomie. natuurlijk zou die macht doorbroken kunnen worden als landen collectief /ignore amerika zouden doen maar aangezien ze zoveel rijkdom en welvaard daaro hebben zou degene die aan de kant van amerika bleef staan relatief veel van dat meekrijgen. amerikanen zijn niet dom. amerikanen zijn slim en spelen het "spel" naar hun eigen hand. jij bent het gewoon niet eens met de koers die ze varen, maar dat maakt ze niet dom. ik weet vrij zeker dat er vast een discussie punt is waar wij het niet over eens zullen zijn maar dat maakt geen van ons dom.
we hebben gewoon een overtuiging die niet hetzelfde is
en de logica die voor jou zo ontzettend overduidelijk is is voor iemand anders "van een andere wereld" aangezien die andere kennis hebben en daarnaast wellicht uit een andere cultuur komen. my point being, probeer het eens via iemands anders ogen te bekijken want niemand is "dom" probeer liever te ontdekken waarom iemand een bepaalde overtuiging heeft en of die overtuiging in de grondslag fout is -en je die kunt weerleggen met feiten, waardoor de overtuigingen ook verwateren- of dat jij degene was die fout zat, de mogelijkheid bestaat ook nog dat geen van beide "fout" zit maar gewoon niet dezelfde meningen delen.
waarschijnlijk zit het hem er in dit geval gewoon in dat amerikanen het kapitalisme als een nationale identiteit zien (generalisatie ofc) en "wij nederlanders" een stuk socialistischere inslag hebben. mijn ervaring is dat er weinig aan te praten valt met amerikanen wat betreft dit punt overigens.
- - - -
OT:
een lieve duit.
$3.700.000.000.000,-
jammer alleen dat het nauwelijks te bevatten is hoeveel geld dit wel niet is omdat het bedrag zo ontzettend groot is.