De pastoor van het Noord-Brabantse Liempde heeft een kerkelijke uitvaart geweigerd omdat de overledene gekozen had voor euthanasie. De nabestaanden moesten daarom uitwijken naar een naburig dorp, waar de uitvaart wel werd voltrokken.
Dat meldt Omroep Brabant. De pastoor laat weten naar eer en geweten te hebben gehandeld. De Rooms-Katholieke Kerk keurt euthanasie namelijk officieel niet goed. Mensen die kiezen voor euthanasie hebben daarom geen recht op een kerkelijke uitvaart en daar wil de pastoor aan vasthouden. "Ik heb er moeite mee dat er mensen zijn die vinden dat de kerk zich moet aanpassen aan deze moderne tijd".
In het parochiebestuur is niet blij met de actie van de pastoor. Hij moet zijn excuses aanbieden, zo meent het bestuur. Doet hij dat niet, dan kan er beter een andere pastoor komen. Volgens vicevoorzitter Tini van den Berg heeft het kerkbestuur dat zo aan het bisdom Den Bosch laten weten. Woensdag is er een gesprek.
"We hebben het er heel moeilijk mee", aldus de vicevoorzitter van het bestuur. "De familie had geen slachtoffer mogen worden van de tweeslachtigheid over de regelgeving. Als bestuur willen we dat de kerk openstaat voor alle mensen."
Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde spreekt van een "kerkelijke straf die de overledene postuum wordt opgelegd.'' Voor zover haar bekend is het voor het eerst sinds 2002, het jaar dat euthanasie een wettelijk recht werd in Nederland, dat een katholieke geestelijke openlijk weigert een uitvaart te verzorgen van iemand die euthanasie heeft laten plegen.