Premier Silvio Berlusconi van Italiė zou liefst donderdag nog de publicatie van afgeluisterde telefoongesprekken per decreet verbieden, aldus persbureau ANSA. President Giorgio Napolitano weigert echter de vereiste handtekening te zetten omdat hij de plannen van de regering in strijd acht met de grondwet.
Berlusconi is in grote verlegenheid gebracht omdat telefoontaps uit onderzoeksdossiers van het OM blijven uitlekken in de media. Zo zou de premier zich in zeer vulgaire bewoordingen hebben uitgelaten over Angela Merkel. De eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland zou een ,,onneukbare dikke kont'' hebben.
Ook vanuit het centrumrechtse kamp van Berlusconi zelf komt scherpe kritiek op de veronderstelde uitspraken van de premier, zeker nu Rome met zijn enorme staatsschuld steun vanuit Berlijn hard nodig heeft in de onderhandelingen in de eurozone. ,,Als de geruchten waar zijn dat de minister-president zich op deze onbeschrijfelijke, onuitsprekelijke, onaanvaardbare manier over Merkel heeft geuit, geraken wij in de dramatische situatie dat in het gezicht wordt gespuugd van degene die je de hand reikt om te helpen'', aldus oud-minister Rocco Buttiglione.
Berlusconi schoffeerde Merkel al eerder. Tijdens de NAVO-top in Kehl in 2009 liep hij, net gearriveerd, bellend heen en weer aan de Rijn, terwijl Merkel op de rode loper stond te wachten om hem te verwelkomen. Bild, de grootste Duitse krant die goed ingevoerd is in politiek Berlijn, vraagt zich dan ook af of Berlusconi ,,een oplossing van de eurocrisis in gevaar heeft gebracht'', nu hij mogelijk ,,onze kanselier op zijn vulgairst heeft beledigd''.
In het centrumrechtse kamp van Berlusconi wordt gevreesd voor nieuwe publicaties de komende dagen, die nieuwe diplomatieke pijnlijkheden kunnen veroorzaken, aldus ANSA.