Wil je sperma doneren maar heb je rood haar: hou het maar bij je, het is niet gewenst. De grootste spermabank ter wereld laat roodharigen niet meer binnen omdat de vraag ernaar in verhouding te klein is.
De bank in Denemarken is letterlijk verzadigd. "We hebben meer dan 70 liter sperma en 600 donateurs op de wachtlijst", zegt de directeur van Cryos in de Deense krant Ekstrabladet. Volgens hem zijn er de laatste tijd zoveel donaties gedaan, dat vragers heel kritisch kunnen zijn. "Ik denk dat je alleen om een roodharige donor vraagt als je eigen onvruchtbare partner rood haar heeft of als dat gewoon een persoonlijke voorkeur is. Vooral in die laatste groep zijn dat er niet veel." Alleen in Ierland gaan die donaties nog "als warme broodjes over de toonbank".
De grootste vraag is naar donoren met bruin haar en bruine ogen. De ontvangers zitten dan ook met name in Spanje, Italië en Griekenland. Maar ook sperma uit India is gewenst. In India mogen sperma en eitjes namelijk niet geëxporteerd worden.
De donoren krijgen maximaal 500 dollar; het bedrag hangt af van de kwaliteit en het volume. Het sperma gaat naar 65 landen over de hele wereld.