Toeristen met kerst 2012 de ruimte in
De Britse ondernemer Richard Branson is zo goed als klaar voor zijn nieuwste project: commerciŽle ruimtevluchten. Met kerst volgend jaar hoopt Bransons bedrijf Virgin Galactic voor het eerst betalende klanten naar de ruimte te brengen.
De lanceerbasis in de woestijn van de Verenigde Staten is al klaar, net als het ruimteschip dat de vluchten moet uitvoeren.
Branson zegt al 500 kaartjes naar de ruimte te hebben verkocht. Dat is bijna evenveel als het totale aantal ruimtevaarders dat de Verenigde Staten, Rusland en China in de afgelopen 50 jaar hebben gelanceerd. Tegen het einde van de eeuw hoopt Branson 100.000 mensen in de ruimte te hebben gebracht. Een kaartje kost omgerekend bijna Ä147.000.
Bransons astronauten hoeven niet uitzonderlijk fit te zijn. Onder de toekomstige ruimtetoeristen zijn de gehandicapte wetenschapper Stephen Hawking en de hoogbejaarde auteur James Lovelock, zei Branson ter illustratie. "We willen het geen extreme fysieke ervaring maken, het moet vooral een genot zijn", aldus Branson.
Sir Richard Branson bracht maandag een bezoek aan Nederland. Hij woonde onder meer in Den Haag een congres bij over ruimtetoerisme. Na afloop ging hij naar Rotterdam. In theater De Doelen was hij 's avonds te gast bij de College Tour. De Superbus van astronaut Wubbo Ockels en de TU Delft bracht de Brit van het vliegveld naar theater De Doelen. Filmpje