Er werd een beetje lacherig gedaan over het idee van Ed Straatman om behang voor regenpijpen te ontwikkelen. Maar het blijkt dat hij niet de enige is die zich ergert aan pvc-grijs. "Als nr. 25 het heeft, willen ze het op nr. 27 een week later ook."
Niet iedereen nam Ed Straatman meteen serieus, toen hij zijn idee voor een bedrijf in regenpijpbekleding lanceerde. Maar bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak, de Karwei in Barendrecht, zagen ze er wel wat in. Sinds november liggen rollen met plakvellen voor je regenpijp daar op proef in het schap, en verkoopt hij samen met zijn partner Nico Rog zijn product via internet.
Hoe kwam je op het idee?
''Ik stond voor mijn huis en vroeg mij af wat ik nou eigenlijk niet mooi vond aan mijn huis: die grijze verweerde pijp.
In eerste instantie wilde ik een harde hoes laten maken. Ik ben in China langs fabrieken geweest om te kijken of ze die daar konden maken. Dat bleek veel te duur. Bovendien zouden stijve hoezen in de bouwmarkt te veel schapruimte in beslag nemen. Toen kwam ik op het idee van sheets die je kunt plakken, materiaal dat ook wel op kliko's wordt geplakt. We laten die waterbestendige sheets nu op bestelling maken bij een atelier in Nederland. Het is heel duurzaam. Het zit al tweeŰnhalf jaar op mijn eigen regenpijp en het ziet er nog uit als nieuw."
Hoe zijn jullie gefinancierd?
"Ik en mijn compagnon Nico Rog hebben het zelf gefinancierd."
Wat is de grootste hindernis die jullie hebben overwonnen?
"Om het idee op de juiste manier te beschermen. Maar we hebben het inmiddels gepatenteerd bij het Merkenbureau Benelux. Ook was het lastig kiezen van de juiste motieven. Het populairste? De hedera."
Wie beplakken hun regenpijp? En krijg je geen gedoe met welstandscommissies?
"Ik heb nog nooit gehoord dat iemand een probleem heeft gekregen. Bovendien, je mag die pijp ook schilderen. En waar onze klanten zitten? Ik denk toch vooral in Vinexwijken waar ze lange rechte pijpen hebben."
Wat is jullie omzet over 2011?
"Enkele duizenden euro's, die we meteen weer hebben ge´nvesteerd. We hebben sinds de start zo'n 650 klanten gehad. Het gaat sneller dan we dachten. Maar ervan leven kunnen we niet. Ik heb ook gewoon nog een baan van veertig uur als contractafwikkelaar in de transportsector."
Waar is regenpijpdesign over twee jaar?
"Het grote doel is dat het bij de doe-het-zelfwinkels in de schappen ligt. Er is zeker interesse. Karwei en Gamma focussen steeds meer op decoratieve producten. Op het moment dat het in de folders staat, gaat het natuurlijk echt lopen. We hebben ook nog onderhandeld met RTL en SBS om het in programma's als Eigen Huis en Tuin te laten zien, maar daar vragen ze wel hele hoge bedragen."