Het CERN heeft dinsdagmiddag in Geneve bevestigd dat er concrete aanwijzingen zijn gevonden voor het zogeheten Higgs-deeltje. Wetenschappers zoeken al 40 jaar naar dit 'God-deeltje'.
Het Higgsdeeltje is het ontbrekende puzzelstuk in de natuurkunde. Ze bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het deeltje is een van de bouwstenen van het leven. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het ook wel het God-deeltje.
De wetenschappers verwachten dat de ontdekking van het Higgs-deeltje volgend jaar definitief wordt opgeëist of dat voor eens en altijd wordt vastgesteld dat het deeltje niet bestaat. Als dat laatste gebeurt, moet de bestaande theorie over elementaire deeltjes tegen het licht worden gehouden.
"Het Higgsdeeltje is het fundament van de theorie van de elementaire deeltjes. Als we het bestaan ervan zouden uitsluiten, moet de theorie op de helling", lichtte Paul de Jong, een van de onderzoekers van de Atlas-onderzoeksgroep, dinsdag toe. De Atlas-groep is een van de twee onderzoeksgroepen die dinsdag hun resultaten presenteerden in het CERN.