De partij voor de dieren heeft vragen gesteld over het gebruik van muizenvallen in het gebouw van de Tweede Kamer. De partij wil dat vallen worden gebruikt waarin de knaagdieren levend worden gevangen.
Op dierendag kan tevreden worden geconstateerd dat de belangen van beesten beter worden beschermd dan ooit. Maar we dreigen door te schieten.
Na het kerstreces is een muizenplaag geconstateerd in het Kamergebouw. Overal zijn vallen geplaatst. 'Drie keer per dag worden dode muizen afgevoerd,' schrijft de dierenpartij.
De Partij voor de Dieren heeft de vallen in het eigen gedeelte van het gebouw vervangen voor vallen waarin muizen levend worden gevangen. De partijleden willen ze later uitzetten ‘op een plaats waar de dieren kunnen overleven zonder overlast te veroorzaken’.
PVV-Kamerlid Dion Graus vervangt de vallen bij zijn fractie ook voor exemplaren waarbij de dieren blijven leven.
Volgens de dierenpartij is de muizenplaag grotendeels veroorzaakt door gebruikers van het Kamergebouw, die te veel etensresten achterlaten. Ook zou overlast van muizen kunnen worden voorkomen door gaten en kieren beter af te dichten.
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent pleit voor een andere methode. ‘Muizen in de Tweede Kamer. Ik ben voor de methode Schinkelshoek. ;-) Ben graag bereid mijn rode kater Kees in te zetten. #dolopmuizen,’ twittert ze.
CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek pleitte ooit voor een kat in de Tweede Kamer om de muizen te bestrijden.