Een tsunami aan hondenpoep overspoelt Nederland. Hondenhaters, hondenbezitters en gemeenten hebben het er maar zwaar mee. Deskundigen schieten vandaag te hulp.
Vergeet het geweld tegen ambulancemedewerkers, de keiharde bezuinigingen of de enorme vergrijzing. Er is een heel ander probleem waar menig burger en bestuurder in Nederland ‘s nachts badend in het zweet van wakker schrikt: hondenpoep.
Al jaren steekt de politiek haar kop in het zand, maar nu kunnen we er echt niet meer omheen, getuige het Symposium Hondenbeleid dat vandaag wordt georganiseerd. In Nieuwegein komen bezorgde burgers, vertegenwoordigers van gemeenten, het bedrijfsleven en zelfs wetenschappers bijeen om het nou een keer goed over hondenpoep te hebben. Tegelijkertijd wordt een groot onderzoek naar hondenbeleid in Nederland gepresenteerd.
De resultaten zijn schokkend te noemen. Jonge lezers kunnen het nu volgende beter even overslaan. Veel gemeenten hebben niet eens een beleid gericht op honden, maar slechts een aantal maatregelen. Hondenbelasting is in sommige gemeenten 117 euro en in andere gemeenten betaal je helemaal niets. Nog erger: het geld dat wordt opgehaald met de hondenbelastingen gebruiken gemeenten vaak niet om de infrastructuur voor honden en hun bezitters te verbeteren, maar om de algemene begrotingen sluitend te maken. De gemeenten zelf zijn – zo blijkt uit het onderzoek – zeer tevreden met hun beleid, de hondenbezitters helemaal niet en uit de Integrale Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ruim 30 procent van de Nederlanders overlast van hondenpoep ervaart. Ook niet zo heel raar, als je bedenkt dat Nederlandse honden jaarlijks schoon aan de haak 145 miljoen kilo poep produceren.
Al met al is het dus een zootje, vindt ook Joost Lobstein, een van de organisatoren van het symposium. ‘De huidige maatregelen bieden geen soelaas, de overlast neemt niet af.’ Lobstein hoopt met het symposium een keer ‘alle koppen bij elkaar te krijgen’. ‘Alle gemeenten worstelen hiermee. Je moet veel meer werken met visies en beleid. Het huidige hondenbeleid is geen beleid, maar een reeks maatregelen.’ Op het symposium – deelname kost bijna 400 euro – zijn volgens Lobstein vertegenwoordigers van 60 gemeenten aanwezig. Dan zou u misschien denken dat het vooral grote gemeenten betreft – want ‘Amsterdam is poep op de stoep’. Maar dat valt vies tegen: ‘Er zitten geen grote steden tussen’ aldus Lobstein, ‘ik denk dat Groningen de grootste is en Utrecht. Maar geen Den Haag, Amsterdam of Rotterdam.’
Ook hondenbezitters mogen hun zegje doen. Zij worden vertegenwoordigd door bijvoorbeeld Vereniging De Gebeten Hond uit Leeuwarden. Verder zal Bestia et Lex, een ‘adviesbureau voor praktisch dierenrecht’ zijn opwachting maken, net als het Departement Verpleegkunde en Biotechnologie van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen.
Maar de absolute kers op de taart wordt verzorgd door Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht. Van Knapen spreekt tijdens het symposium over de gevaren van hondenpoep. En die zijn niet gering. ‘De ergernis dat het vies is, daar klaagt het publiek over. Maar wat we al 20 jaar proberen te vertellen is dat heel veel mensen er ziek van kunnen worden. We hebben websites gemaakt, folders, radioprogramma’s, van alles. Maar de overheid doet er helemaal niets mee.’
Wat is er dan zo gevaarlijk aan hondenpoep, behalve dat je er vreselijk over kunt uitglijden (zie videolink)? Volgens Van Knapen begint het allemaal bij het ontwormen van de hond. ‘Mensen die een hond kopen denken: hij is al ontwormd, dat hoef ik niet meer te doen. Maar je moet het eerste jaar alleen al acht keer ontwormen.’
Die hond gaat vervolgens poepen; in een zandbak, in het park of op een plantsoen. Het baasje ruimt de drollen niet op en de sporen die in de poep zitten gaan rondtrekken. De sporen leggen eitjes. ‘Bij mensen thuis haal ik ze uit het stof in de slaapkamer. Mensen die hun hond mee naar bed brengen, vragen om ellende.’ En uit die eitjes komen larven en daar worden we ziek van. ‘Een verergering van astma, een verergering van COPD. Als je heel veel van die eitjes binnenkrijgt, kun je echt klinisch ziek worden.’ Hondenpoep, een gevaar om niet te onderschatten.