Door biljetten van 5 en 10 euro uit je portemonnee te verbannen, bespaar je geld. Mensen zijn sneller geneigd biljetten met lage waardes uit te geven, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De waarde van biljetten in je portemonnee heeft invloed op je bestedingspatroon, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Journal of Consumer Research.
Wil je geld sparen, wissel dan vijf biljetten van 10 euro in voor één van 50 euro. Vind je het lastig om je rijkdom uit te geven? Stop dan vooral vijf euro briefjes in je portemonnee.
Het Amerikaanse Time Magazine schrijft over het onderzoek dat in februari gepubliceerd wordt.
Ook al hebben mensen evenveel geld op zak, toch zal de persoon met biljetten van 50 en 100 euro, minder uitgeven dan anderen die vooral biljetten van 5 en 10 euro bezitten, stellen onderzoekers Priya Raghubir en Joydeep Srivastava.
Mentale waarde
Mensen kennen tien biljetten van 5 euro minder waarde toe dan één briefje van 50 euro. Samen is het evenveel waard, maar volgens de onderzoekers kennen mensen biljetten van grote bedragen meer 'mentale waarde' toe en doen ze er minder graag afstand van. Daarom geven ze die briefjes ook eerder uit aan minder belangrijke dingen, als een hamburger of een ijsje.
Met een biljet van 50 euro gebeurt dit minder snel. Mensen zien dit als 'echt geld', waardoor ze het briefje ook alleen zullen spenderen aan producten die ze echt graag willen hebben.
Biljetten van 50 en 100 euro aanhouden is ook een slim alternatief voor pinnen of betalen met creditcard. Want uit eerder onderzoek van de Journal of Consumer Research blijkt dat het mensen meer pijn doet om afstand te doen van een briefje.
Bij plastic geld ervaar je niet dat je geld verliest, stelden de onderzoekers. Omdat mensen daardoor sneller neigen snacks en junkfood te kopen, leidt elektronisch betalen tot een ongezondere levensstijl.